Попри всі труднощі аграріям краю вдалося дістатись лідируючих позицій за кількома напрямами. Це підтвердив і рейтинг областей за підсумками діяльності агропромислового комплексу, який оприлюднило Мінекономіки.

Так область стала першою за кількістю великої рогатої худоби, що утримується в господарствах населення й сільгосппідприємствах, та другою (після Вінниччини) за чисельністю корів. На початок грудня в краї налічувалось більш як 221 тисяча голів худоби, з них понад 123 тисячі — корів.

Лідирує край і за обсягами вирощування сої. Минулоріч вона зростала майже на 130 тисячах гектарів. Середня врожайність порадувала — 24 центнери з гектара. Зважаючи на добрі результати, у господарствах планують під час весняної посівної розширити площі під цією бобовою.

Другою в країні (після Дніпропетровщини) Хмельниччина стала і за обсягами вирощеного ріпаку. Загалом під цю олійну культуру було відведено майже 73 тисячі гектарів. З них було зібрано приблизно 210 тисяч тонн ріпаку. Хоча через природні умови врожайність виявилась майже на дванадцять відсотків нижчою від показника попереднього року, проте в господарствах планують не тільки зберегти, а й наростити площі її посівів.

До трійки лідерів (разом з Вінниччиною та Полтавщиною) вдалось увійти і за кількістю вирощених цукрових буряків. Загалом для буряководів сезон був не надто вдалим. Валовий збір у 914 тисяч тонн — на третину менше від попереднього. Але значний недобір солодких коренів пов’язаний із специфічними погодними умовами. У господарствах сподіваються, що наступний сезон стане успішнішим, тож скорочувати площі посівів, а це майже 23 тисячі гектарів, не планують.

А от урожай фруктів та ягід виявився непоганим. Їх загалом було зібрано приблизно 202 тисячі тонн, що привело область до другого місця (на першому — Чернівецька) у загальнодержавному рейтингу за цим показником.

Хмельницька область.