В обласному центрі представники влади та громадськість вшанували пам’ять загиблих захисників Донецького аеропорту (на знімку).

З 26 травня 2014-го по 22 січня 2015 року тривали запеклі бої українських підрозділів ЗСУ з російськими найманцями за повітряні ворота столиці Донбасу.

За мужність і незламність захисників Донецького аеропорту назвали кіборгами. Майже двісті українських бійців загинули під час оборони стратегічного об’єкта, тринадцять з них — уродженці Черкащини.

...Немов краплі гарячої крові, лягли червоні гвоздики на засніжене підніжжя пам’ятного знака загиблим героям.

Лідія ЛІСОВА.

Фото Черкаської облради.

На Прикарпатті віддали шану захисникам Донецького аеропорту. Заходи не були велелюдними та обмежилися панахидами в церквах.

А в Івано-Франківську до Меморіального скверу прийшли родичі та знайомі солдата з Надвірнянського району Григорія Семанишина, який загинув 18 січня 2016 року поблизу ДАПу. Учасник Революції Гідності, боєць пішов захищати наші землі добровольцем. Того дня разом із групою повертався із завдання та підірвався на розтяжці. Дістав важке поранення, несумісне з життям.

У панахиді за Григорієм Семанишиним та іншими захисниками ДАПу взяли участь міський голова Руслан Марцінків та очільник облдержадміністрації Андрій Бойчук.

«Захисників Донецького аеропорту окупанти назвали кіборгами, бо не могли зрозуміти, як невелика кількість бійців протистоїть тренованим та добре озброєним кремлівським загонам. Тоді наші бійці вистояли — не витримав бетон, — наголосив Андрій Бойчук. — Оборонці летовища принесли на вівтар незалежності й територіальної цілісності нашої держави власне життя. За їхню мужність, непереможну силу духу, безстрашність — поклін, шана і пам’ять».

Нагадаємо, що, захищаючи ДАП, загинуло понад 200 бійців ЗСУ та добровольців, поранення дістали понад 500. Багатьох відзначено державними нагородами, деяких — посмертно. Командиру Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Григорію Семанишину присвоєно звання «Почесний громадянин міста Івано-Франківська» та відкрито меморіальну дошку на його честь.

Людмила СТРАЖНИК.

У Запоріжжі біля пам’ятного знака на Алеї захисників у парку Металургів зібралися містяни, щоб вшанувати подвиг героїв, які обороняли Донецький аеропорт.

Військовослужбовці, учасники та ветерани АТО і ООС, серед яких були й кіборги, а також представники громадськості та керівництва регіону поклали квіти до меморіалу і вшанували полеглих захисників хвилиною мовчання.

«Сьогодні один з тих днів, коли вся Україна вшановує бійців, які захищали і захищають наші кордони і наш суверенітет. Подія, яку ми повинні завжди пам’ятати — це мужній захист Донецького аеропорту нашими військовими. Люди доклали для його оборони всіх зусиль, поклали своє здоров’я й навіть життя. Кожен українець повинен знати своїх героїв, адже пам’ять про наших сміливих бійців має жити в серці кожного запоріжця, кожного українця завжди», — сказав керуючий справами виконкому Запорізької міської ради Роман Омельянович.

Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Фото вгорі з відкритих джерел.

У Краматорську пам’ятний мітинг відбувся за участю керівництва області та військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил.

Наголошувалося, що захисники Донецького аеропорту вписали свої імена в одну з найгероїчніших сторінок російсько-української війни. З 26 травня 2014-го по 22 січня 2015 року оборону ДАПу тримали українські військові, добровольці, медики та волонтери, які протистояли навалі російських окупаційних військ.
«242 дні тривали бої за ДАП. Жорсткі і безкомпромісні, — зазначив голова Донецької ОДА Павло Кириленко. — Не дивно, що ворог назвав українських оборонців кіборгами. Але вони живі. І навіть ті, хто пішов на небо, живуть у нашій пам’яті й наших серцях».

Очільник області передав командиру військової частини, особовий склад якої брав участь у обороні аеропорту, «Книгу пам’яті...». У ній зібрана інформація про захисників з Донеччини, які загинули, захищаючи Україну.

Владислав ЛЕОШКО.