За підрахунками відомства, подорожчали продукти, а овочі, нібито навіть значно подешевшали. Так, принаймні, стверджують на сайті Держстату.

За 12 місяців, згідно зі статистичними даними, подорожчали: цукор на 46,2% до 20,9 грн за кілограм, гречана крупа на 34,8% до 37,4 грн за кілограм, яйця на 30,4% до 27,5 грн за десяток, соняшникова олія на 22,2% до 42,1 грн за літр.

За даними Держстату, за 12 місяців минулого року зросли у ціні також сигарети преміум-класу, на 22,0% до 57,9 грн за пачку, горілка подорожчала на 0,4% до 92,7 грн за 0,5 літра. Пиво за минулий рік подорожчало на 1,7% до 17,5 грн за пляшку.

Посилення морозів, між тим, виявило проблему: зберігати овочі у спеціальних сховищах тепер важко. Тому і вони почали дорожчати. Йдеться, зокрема, про моркву. Ціна на продукт упродовж двох тижнів цього року збільшилася на більш як 20%, тепер за моркву (гуртова вартість) просять не менше 3,5-3,6 грн за кілограм.
Мінрегіоном України за участю Держенергоефективності розроблено та встановлено мінімальні вимоги до енергоефективності будівель. Відповідний наказ Мінрегіону № 260 від 27.10.2020 вже набув чинності.

«Мінімальні вимоги щодо енергоефективності — це загальновживана практика ЄС. Дотримання зазначених норм буде стимулом до підвищення рівня енергоефективності у будівлях, економії енергоресурсів та витрат», — прокоментував т. в. о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура.

Споживання енергії у будинках, зведених з дотриманням мінімальних вимог енергоефективності, буде меншим, ніж у більшості існуючих будівель, які, до того ж мають довший термін експлуатації, — переконують фахівці. Відповідно, комунальні рахунки мають бути меншими, ніж у будинках, побудованих за старими нормами.

На тлі підвищення комунальних тарифів та цін на енергоносії, можливо, це і актуально, але надто багато часу втрачено. І що робити з «більшістю існуючих будівель», побудованих без «дотримання мінімальних вимог енергоефективності», Мінрегіон та Держенергоефективності поки що не кажуть.

Тим часом Мінсоцполітики вживає додаткових заходів для забезпечення соціальної підтримки домогосподарств, які використовують електроенергію для індивідуального опалення.
На виконання доручення Кабміну щодо вжиття заходів для забезпечення належного рівня соціального захисту для домогосподарств, які використовують електроенергію для індивідуального опалення і потребують державної підтримки в умовах встановлення єдиних фіксованих цін на електроенергію для побутових споживачів, Мінсоцполітики звернулося до Міненерго та НКРЕКП з проханням організувати роботу щодо інформування постачальниками таких споживачів про можливість оформлення житлової субсидії.

Мінсоцполітики доручено обласним державним адміністраціям забезпечити належну взаємодію між органами соціального захисту населення та постачальниками електроенергії в частині проведення широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи серед споживачів про діючі механізми соціальної підтримки при оплаті комунальних послуг.

ОДА, в свою чергу, доручено забезпечити оперативний розгляд органами соціального захисту населення звернень та призначення житлової субсидії громадянам...

Так багато невиправданих рухів і стільки ж додаткової і, на наш погляд, нікому непотрібної роботи замість скасованого тарифу на електроопалення, який чітко працював і обліковувався. Навіщо знищили те, що працювало? Мабуть, це комусь вигідно.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.