«За дорученням Президента уряд ухвалює рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 гривні за кубометр. Така ціна діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину», — сказав на початку засідання Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, додавши, що внаслідок цього вартість газу для населення в середньому знизиться на 30 відсотків, а для частини громадян — навіть до 40 відсотків.

Глава уряду звернув увагу, що встановлена гранична ціна на 1,5 гривні за кубометр нижча від тієї, яка була упродовж опалювального сезону 2018—2019 років. «У зимові місяці тих років платіжки в середньому становили 2,5—3 тисячі гривень на домогосподарство, або 75 відсотків від тодішньої мінімальної зарплати. Встановлена нами ціна на рівні 6,99 гривні за кубометр означає, що за такого само обсягу споживання середня платіжка буде на 500 гривень менша та становитиме приблизно до 40 відсотків мінімальної зарплати», — зауважив прем’єр.

Поряд із цим уряд продовжить виплату у повному обсязі субсидій соціально вразливим верствам населення. За словами Д. Шмигаля, нині субсидії, середній розмір яких становить понад 1,6 тися-чі гривень, отримують 3 мільйони домогосподарств.

Водночас прем’єр наголосив: рішення про встановлення граничної ціни не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні. Однак без втручання в ситуацію вже в лютому кубометр газу міг подорожчати до 12 гривень. «Ми бачимо, що в Європі попит на газ зростає і ціни наближаються до 350 доларів за кубометр. За такої ціни спекулянти з окремих газопостачальних компаній могли підняти ціну в Україні вище 12 гривень за кубометр, тому в умовах недосконалої конкуренції та монополізації ринку встановлення граничної ціни є необхідним, щоб збалансувати та спрямувати ринок на шлях розвитку, а не консервації моно-полій», — акцентував Д. Шмигаль.

Назвавши запровадження ринку газу дуже важливою для майбутнього країни перемогою, прем’єр підкреслив, що цей крок означає кінець монополізму та надприбуткам окремих олігархів. «Ринок газу — це можливість обирати свого газопостачальника та отримувати кращу ціну, послуги та сервіс. Це кінець газовому рабству, яке існувало всю нашу незалежність, та край крадіжкам блакитного палива й обкраданню державних компаній через різни схеми», — сказав він.

І хоча поки що не всі громадяни розуміють, яку особисто вони можуть отримати користь від запровадження ринку газу, проте багато хто вже змінив газопостачальника або ще у вересні 2020 року уклав так званий річний тариф і сьогодні платить за кубометр газу 4,6 гривні та економить на опаленні значні кошти. «Ті, хто має річні контыракти з ціною, що нижча за 6,99 гривні за кубометр газу, залишаться із цими контрактами», — заспокоїв прем’єр, додавши, що нині кожен може легко (як онлайн, так і офлайн) змінити газопостачальну компанію.

Акцентувавши увагу на тому, що встановлення граничної ціни на газ є тимчасовим кроком, оскільки не всі громадяни вчасно розібралися з можливостями, які дає ринок, Д. Шмигаль зазначив, що надалі уряд працюватиме над тим, щоб усі газопостачальні компанії представили свої річні продукти для українців. «Тоді люди зможуть підписати річний контракт і заздалегідь розуміти, скільки вони платитимуть узимку або влітку, що дасть можливість спланувати власний бюджет та отримати найвигіднішу ціну на газ. Це європейський підхід, який діє в усіх цивілізованих та розвинених країнах. І ми, попри тиск окремих спекулянтів та політиканів, також будемо рухатися цим шляхом», — запевнив глава уряду.

Також прем’єр повідомив, що найближчим часом Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) має встановити граничну межу тарифу на розподіл газу. «Минулого тижня ми зустрічалися з народними депутатами, профільним парламентським комітетом, регулятором НКРЕКП і тепер виходимо на рішення, яке передбачає встановлення граничної межі тарифу на розподіл газу — він буде не вище 1,79 гривні за кубометр газу», — повідомив Д. Шмигаль, зазначивши, що у невеликих облгазах це дасть змогу зменшить тариф на розподіл газу на 50 та більше відсотків.

Ще одне рішення, яке невдовзі має ухвалити уряд, передбачатиме надання прямих виплат домогосподарствам, в яких встановлено електроопалення. «На нього перейшли тисячі людей і вони, відповідно, мали пільговий тариф. Уряд розробив та найближчим часом прийме механізм, який передбачатиме прямі, не прив’язані до доходів, виплати людям, в яких встановлено електроопалення. Тобто це не субсидія у класичному розумінні, а компенсація за підвищення тарифу, яке відбулося з 1 січня», — повідомив прем’єр.