Зокрема, під час публічних заходів за участю представників уряду, Верховної Ради та Офісу Президента планується представити ключові ідеї цього документа та обговорити шляхи його імплементації.

«Ключова мета заходів — за результатами обговорення розробити та подати на розгляд Кабінету Міністрів проект рішення уряду щодо формування економічної політики до 2030 року, обговорити пріоритетні заходи в Плані дій уряду на 2021—2023 роки та перелік пріоритетних законів, що мають бути прийняті Верховною Радою України упродовж наступних трьох років», — повідомили в уряді.

Зокрема, планується обговорити такі теми: інвестиційна привабливість, ринки капіталу та макроекономічна стабільність; підтримка креативних індустрій та індустрії гостинності; розвиток підприємницької культури та регуляторна політика; розвиток енергетичного сектору, видобувна промисловість та ефективний захист довкілля; промисловість, транспорт та інфраструктура; міжнародна економічна політика та торгівля (Експортно-кредитне агентство); цифрова економіка та інформаційно-комп’ютерні технології; управління державною та комунальною власністю; реінтеграція тимчасово окупованих територій України; розвиток агросектору.

Нагадаємо, що розробка довгострокової стратегії була анонсована ще в серпні минулого року під час зустрічі глави уряду Дениса Шмигаля, міністрів, керівництва Офісу Президента та Національного банку із представниками українського бізнесу. Тоді прем’єр висловив думку, що основою розробки стратегії мають стати такі вектори розвитку України: стимулювання промисловості, агросектору, видобування, інфраструктури та внутрішніх перевезень, IT та R&D, інфраструктура та енергетичний сектор.

Згодом, у листопаді 2020 року за участі Президента Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, Першого заступника глави парламенту Руслана Стефанчука, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулася презентація економічного аудиту країни та векторів економічного розвитку до 2030 року. Економічний аудит країни отримав назву «RE: think», тобто переосмислення нашого потенціалу.

Загалом над проектом Національної економічної стратегії-2030 працювали майже 400 фахівців із різних сфер — як бізнесу, так і відомих аналітичних центрів, think-tanks, неурядових організацій, державних органів тощо. Крім того, аналітики провели понад 500 інтерв’ю з експертами та десятки стратегічних сесій, вивчили досвід Великої Британії, Німеччини, Польщі, Австралії, арабських країн, де подібні довгострокові економічні стратегії вже успішно реалізовані. Всі ці напрацювання мають стати складовою Національної економічної стратегії-2030.

Вл. інф.