Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс.

Про це йшлося під час зустрічей з представниками регіону делегації Посольства Латвійської Республіки в Україні на чолі з Надзвичайним та Повноважним Послом Латвійської Республіки в Україні Юрісом Пойкансом (на знімку).

Дорога для бізнесу

Юріс Пойканс зазначив, що Посольство Латвійської Республіки в Україні зацікавлене в тому, щоб підприємці Луганщини виходили на європейський ринок. 

«Ми плануємо навесні провести українсько-латвійський форум у Києві та запросити до участі луганський бізнес, -- сказав посол Латвії. -- Також готуємося організувати у квітні зустріч представників місцевого самоуправління Латвії для знайомства та подальшої співпраці з громадами Луганщини».

«Сьогодні ми проклали бізнесу Луганщини шлях до Європи, -- зазначив очільник області Сергій Гайдай, звернувши увагу й на важливі здобутки регіону із розвитку інфраструктури. -- Ми рухаємось в тому напрямку, щоб відновити та розвинути нашу область. Зараз ми є лідерами у виконанні якісного та своєчасного ремонту доріг, боротьби з COVID-19 тощо. Наші показники у соціально-економічному плані піднялись на п’ять сходинок вище вперше за останні сім років».

Голова Луганської ОДА також повідомив поважним гостям, що на цей рік заплановано завершити ремонт усіх основних магістральних доріг Луганщини та  почати будівництво залізничної колії, яка з’єднає дві основні ділянки від Рубіжного до Старобільська.

Теплі речі та подарунки дітям доставлені на лінію зіткнення

Залишається чималим і обсяг допомоги від дружньої Латвії жителям Луганської області: вкотре дипломати з цієї країни приїхали не з порожніми руками, доставивши п’ять тонн гуманітарного вантажу (теплі речі та подарунки дітям), який доправлено до Станично-Луганського району. За цю підтримку, незмінно надавану, як і кілька років поспіль, очільник Луганщини Сергій Гайдай висловив вдячність усьому латвійському народові.  

«Завдяки новим крокам відсоток взаємовідносин суттєво зміниться у форматі 80/20, де 20 -- це гуманітарна допомога, а 80 -- розвиток економіки Луганщини, -- наголосив Сергій Гайдай. -- Це неодмінно стане сильним поштовхом для багатьох галузей нашого бізнесу та спільних проектів, які ми хочемо реалізувати з Латвійською Республікою. Це допоможе виходу Луганщини на ринки Європейського Союзу». 

«Я повністю згоден з головою облдержадміністрації, що сьогодні нам потрібно рухатись далі. Допоки не буде відновлено територіальну цілісність України, ми будемо надавати Луганщині гуманітарну допомогу. Втім, важливою є співпраця в інших галузях», -- наголосив Юріс Пойканс.

Побільшає міст-побратимів

Невдовзі на Луганщині з’являться побратими латвійських міст та спільні українсько-латвійські підприємства. Про це йшлося на зустрічі делегації Посольства Латвійської Республіки в Україні з очільниками громад: керівником військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецька Олександром Стрюком, головою Новопсковської громади Вадимом Гаєвим і старобільським міським головою Яною Литвиновою.

Посол Юрій Пойканс під час зустрічі зазначив, що Латвія зацікавлена в розширенні зв'язків з Луганською областю: «Ми розуміємо, що війна триває, гуманітарна допомога необхідна, ми будемо надавати її і надалі, але Луганська область повинна жити своїм постійним життям. У вас зараз відбувається регіональна реформа, в нас вона йде вже років 20 -- зараз відбулося укрупнення наших управлінь, тобто, у вас відбувається дуже схожий процес. Ми зустрічаємося сьогодні з головами ОТГ та луганським бізнесом. Дуже хотілося б, щоб вони розвивалися. Перше, що необхідно робити, -- налагодити контакти та дізнатися, чим ми можемо допомогти».

Представник агентства інвестицій і розвитку Латвійської Республіки розповів про спільні проекти, які вже впроваджуються в Україні, та запропонував співробітництво.

Керівник ВЦА міста Сєвєродонецька Олександр Стрюк презентував перспективи розвитку міста, окремо зупинившись на проблемних моментах, вирішенням яких можна зайнятися разом, і наголосив на зацікавленості сєвєродонецької громади у співпраці. Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв і старобільський міський голова Яна Литвинова також поінформували представників іноземної делегації про здобутки, можливості та майбутні проекти, що реалізовуватимуться у громадах.

Учасники зустрічі домовилися про розширення контактів і зв’язків для обміну досвідом у різних сферах, чи то бізнес, чи комунальне господарство. Особливу увагу приділили питанню міст-побратимів та вирішили працювати у цьому напрямку.

Говорили й про освіту, реабілітацію дітей, можливість виходу бізнесу Луганської області на ринок ЄС та створення спільних підприємств.

На знімках: 

Під час перебування на Луганщині делегації Посольства Латвійської Республіки в Україні та проведених зустрічей.

Фото з відкритих джерел.