«По-перше, вітаю рішення НКРЕКП про обмеження максимального тарифу на розподіл газу на рівні 1,79 гривні за кубометр, що дасть можливість знизити абонплату для низки «газзбутів». Водночас уряд спільно із народними депутатами готує законопроект, який дасть змогу в середньому по країні урівняти тариф на розподіл газу, щоб він був більш справедливий. По-друге, Антимонольний комітет відкрив шість справ щодо газопостачальних компаній-монополістів, які несправедливо задерли ціни для людей. Сподіваюся, що АМКУ також перевірить інші газопостачальні компанії та наведе порядок на ринку газу», — сказав під час учорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Зокрема, уряд домагатиметься, щоб усі газопостачальні компанії вже цих весни або літа запропонували споживачам свої річні продукти. З цією метою прем’єр доручив Міненерго, Мінекономіки, Мінсоцполітики разом із НКРЕКП та АМКУ до кінця січня підготувати довгострокові інструменти для збалансування ринку природного газу. «Люди мають розуміти та прораховувати свої витрати, тому ці інструменти мають бути передбачуваними та довгостроковими», — підкреслив він.

Коментуючи підготовку рішення щодо виплати компенсацій за електроопалення, Д. Шмигаль повідомив, що обговорення перебуває на завершальному етапі і найближчим часом його буде ухвалено. «Люди, які встановили електроопалення, отримають монетизовану компенсацію від держави у зв’язку зі зростанням ціни на електроенергію з 1 січня», — сказав він.

Також глава уряду запевнив, що всі, хто отримує субсидії, в січні не відчують якогось здорожчання комуналки. А тих, хто не отримує субсидій, але відчуває велике навантаження на власний бюджет, він закликав подавати на субсидії.
Ще одне рішення стосується вартості централізованого опалення. «Уряд за участі представників Офісу Президента проведе зустріч із міськими головами, Асоціацією міст України, під час якої йтиметься про тарифи, які встановлює місцева влада. Переконаний, що тут ми також вийдемо на справедливе рішення, щоб місцева влада не піднімала тарифи на опалення для населення», — повідомив Д. Шмигаль.

У контексті виконання Третього енергопакета ЄС в частині розмежування операторів системи передачі, виробників та постачальників електроенергії ухвалено рішення про перехід у безпосереднє управління Кабінету Міністрів «Енергоатому», «Укргідроенерго», Нижньодністровської ГЕС та трьох теплоелектроцентралей. Крім того, Мінекономіки, Міненерго та Мінфін повинні розробити рішення щодо передачі в управління Міненерго державних компаній «Укренерго», «Магістральні газопроводи України» та ДП «Оператор ринку». «Ці рішення є вкрай важливими та сприятимуть подальшій інтеграції України до європейського співто-вариства», — вважає прем’єр.

Звернувшись до теми збільшення доходів громадян, Д. Шмигаль повідомив, що уряд затверджує нову тарифну сітку для розрахунку зарплат працівників бюджетних установ. Відповідно до нової тарифної сітки, посадові оклади (тарифні ставки) бюджетників з 1 січня 2021 року розраховуються з розміру окладу працівника 1 тарифного розряду — 2670 гривень, а з 1 грудня 2021 року — 2893 гривні. «Це рішення дає можливість уже в цьому місяці збільшити зарплати вчителів майже на 20 відсотків», — зауважив глава уряду, додавши, що нинішнього року на зарплати вчителям виділено майже 100 мільярдів гривень.

Після того, як голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв представив проект меморандуму між урядом, USAID та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо створення Українського міжнародного фінансового центру, Д. Шмигаль доручив міністерствам закордонних справ, фінансів та юстиції спільно із Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку опрацювати цей документ, щоб найближчим часом його було винесено на розгляд Кабміну. «Створення ринку капіталу означатиме також і додаткові фінансові інструменти для внутрішнього та зовнішнього інвестора», — сказав прем’єр.

Відповідаючи на запитання народного депутата Олексія Гончаренка («Європейська солідарність») щодо ситуації з невиконанням Україною зобов’язань перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії, Д. Шмигаль доручив Міненерго, Мінфіну та Мінекономіки за участі держбанків і міжнародних фінансових організацій опрацювати питання щодо можливого випуску та розміщення так званих «зелених облігацій», щоб розв’язати цю проблему.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть до парламенту низку законопроектів: про здійснення іноземних інвестицій у суб’єкти господарювання, що мають стратегічне значення для національної безпеки України; про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання діяльності у сфері трансферу технологій; про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення державного фонду підтримки медицини, спорту, освіти, культури та науки (він передбачає спрямування коштів, отриманих від грального бізнесу до державного фонду підтримки медицини, спорту, освіти, культури та науки, а також на соціальні цілі. Водночас 50 відсотків від плати за ліцензії отримають місцеві бюджети); про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо врегулювання бюджетних відносин під час реалізації договорів, укладених в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійних договорів; про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України; про внесення зміни до статті 275 Митного кодексу України щодо вдосконалення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності; про внесення змін до Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» щодо вдосконалення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Уряд погодив призначення народного депутата Олександра Скічка («Слуга народу») на посаду голови Черкаської облдержадміністрації.