Навчання майбутніх аграрних менеджерів за новітньою магістерською програмою «Агрокебети» започатковано ще у двох навчальних закладах вищої освіти — Луганському національному аграрному університеті та Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного.

Загалом у 2020/2021 навчальному році за програмою «Агрокебети» у шести аграрних університетах України навчаються приблизно 150 студентів. Цю програму розробила та впроваджує за сприяння Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Окрім теоретичного матеріалу, програма «Агрокебети» передбачає шестимісячну практику студентів, які навчаються на базі спеціальності «Агрономія», у провідних аграрних компаніях України. Кожного студента супроводжуватиме ментор — менеджер із агробізнесу.

Через карантинні обмеження заняття відбуваються онлайн, а перед тим, як долучитися до програми, студенти обирали менторів від бізнесу для співпраці. Менторами для студентів ЛНАУ і ТДАТУ, зокрема, стали представники провідних компаній.

«Програма «Агрокебети» — це унікальний шанс для молоді здобути сучасні знання в агропромисловій галузі та здійснити потужний старт для успішної кар’єри в агробізнесі, — зазначив керівник цього освітнього проекту Анатолій Циркун. — «Агрокебети» — це не тільки актуальні новітні знання, а й багато практики на сучасних та ефективних агропідприємствах, участь у профільних заходах, виступи зіркових спікерів і міжнародних експертів, менторський супровід від практиків агробізнесу, постійна підтримка з боку команди проекту і, що найважливіше, — можливість отримати роботу в одній із кращих аграрних компаній України одразу після завершення навчання за програмою».

За словами Анатолія Циркуна, важливість проекту відзначають не тільки агрокомпанії, студенти та університети, а й міжнародні організації і проекти. Серед них — Проект USAID «Економічна підтримка Східної України», з яким УКАБ успішно співпрацює. «Упевнений, що лише спільними зусиллями ми зможемо підготувати молодих лідерів і професіоналів в аграрній сфері та підвищити конкурентоспроможність аграрного сектору України на міжнародній арені», — наголосив він.

Наприкінці 2020 року для учасників програми «Агрокебети» відбулася онлайн-лекція професора економіки Case Western University (США) Романа Шеремети про поведінкову економіку. До неї долучилися 400 слухачів.

Студенти, які не можуть послухати лекції онлайн, отримують відеозапис. Також вони працюють у групах і одержують спільне завдання для виконання.

«Під час навчання прагну реалізувати себе на виробництві у провідних агрофірмах України, виявити себе та отримати запрошення на роботу, — каже студент Луганського національного аграрного університету Владислав Кохан. — Також мрію стати висококваліфікованим спеціалістом в аграрному бізнесі та в майбутньому створити власне фермерське господарство. Свої очікування від програми пов’язую з новизною знань, набутих за допомогою навчального матеріалу, а також із можливістю спілкування з фахівцями та лідерами аграрного бізнесу України».

Окрім дисциплін з агрономії, студенти матимуть можливість прослухати лекції з економічних та менеджерських дисциплін. Також вони вивчатимуть земельно-правові відносини в аграрному бізнесі, смарт-технології у рослинництві, аграрну інженерію, лідерство та інші дисципліни.

Ілюстрацію надано автором.