У нараді взяли участь міські голови Києва — Віталій Кличко, Маріуполя — Вадим Бойченко, Кропивницького — Андрій Райкович, Вінниці — Сергій Моргунов, Кривого Рогу — Костянтин Павлов, перший заступник міського голови Харкова Олександр Новак, а також голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, заступники керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко та Юлія Свириденко, міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

«Усі гілки влади об’єдналися, щоб захистити людей від неконтрольованого зростання тарифів. Ми цінуємо, що спільне рішення з головами міст містить пункт про непідвищення тарифів на опалення й гарячу воду для українців. Вдячний всім учасникам наради за конструктивну співпрацю. У час коронакризи всім нам важливо підтримати наших громадян», — зазначив Д. Шмигаль.

За словами Прем’єр-міністра, під час підготовки спільного Меморандуму буде враховано наступні домовленості: по-перше, тарифи на тепло та гарячу воду в нинішньому опалювальному сезоні залишаться незмінними; по-друге, буде проведено спільну роботу над ре-структуризацією заборгованості перед НАК «Нафтогаз України», що утворилася через різницю в тарифах; по-третє, теплокомуненерго матимуть можливість укладати річні договори з НАК «Нафтогаз України» за вигідною ціною.

Проект меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води в Україні має бути підготовлений та поданий на розгляд Кабінету Міністрів до 25 січня.

«У державі не може бути тарифної дискримінації, тому всі верстви населення мають отримати зрозуміле ціноутворення», — зазначили після наради в Офісі Президента. Однак тимчасове зниження ціни на газ до 6,99 гривні за кубометр в основному стосувалося індивідуальних домогосподарств, тоді як значна частина населення отримує тепло та гарячу воду від теплокомуненерго. «Ціноутворення на опалення в регіональних теплокомуненерго значно складніше, а тому ціни для населення, яке отримує його через ці структури, бувають значно вищі», — йдеться у повідомленні Офісу Президента та підкреслюється, що напрацьовані під час наради із представниками органів місцевого самоврядування механізми дадуть змогу вирівняти тарифи для всіх соціальних категорій.

«Нам вдалося досягти розуміння з центральною владою щодо необхідних кроків для недопущення кризи в системі теплозабезпечення населення та соціальних об’єктів. Тарифи на опалення та гарячу воду в Україні до кінця опалювального сезону не підвищуватимуть», — повідомив очільник Києва та голова Асоціації міст України Віталій Кличко, додавши, що в Меморандумі також буде прописано алгоритм виведення сфери теплопостачання із кризової ситуації, яка спричинена коливанням ціни на газ. Одним із першочергових кроків має стати врегулювання різниці в тарифах на тепло, а також компенсація збитків підприємствам теплопостачання.

До речі, за повідомленням НАК «Нафтогаз України», станом на 19 січня 2021 року сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ перед компанією становить понад 55 мільярдів гривень.