За його словами, це пов'язано з тим, що новий британський штам уже тут, і він реально загрожує населенню. «Ситуація в Європі викликає занепокоєння через негативні тенденції, пов'язані з новим британським штамом. Він поширюється легше й швидше. Один його носій заражає 2,6 людини. З великою ймовірністю це відбуватиметься і в Болгарії, що поставить під загрозу протиепідемічні заходи. Тому я запропоную уряду подовжити епідемічну обстановку в країні ще на три місяці», - заявив міністр. Він повідомив, що встановлені заходи поки діятимуть і після 31 січня, але деякі з них може бути пом'якшено. Це стосується сфери освіти, спорту й культури.

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов під час брифінгу пояснив, що після 31 січня уряд може піти лише на один компроміс - дозволити учням 5-12 класів почати очне навчання в школах. «Ми постійно сперечаємося з медиками з цього питання. Продовження епідеміологічних заходів і після 31 січня означає для бюджету навантаження в 100 мільйонів євро додатково. Нам знову доведеться просити в Брюсселя гроші для підтримки непрацюючого бізнесу. А в нас і без того вже кілька місяців не зростає ВВП», - уточнив він. Прем'єр-міністр додав, що існує домовленість із лікарями про спостереження за ситуацією до 31 січня. Після цього строку ухвалюватиметься рішення про пом'якшення чи продовження заходів. «Якщо крива захворювань піде вниз, то будемо розмовляти з власниками ресторанів про те, за яких умов вони зможуть почати працювати», - сказав міністр.

Але голова Болгарської асоціації власників ресторанів Річард Алібегов заявив, що організація готується «до протестного відкриття ресторанів з 1 лютого за дотримання всіх протиепідемічних заходів». Він обвинуватив уряд у тому, що він з листопада так і не видав обіцяних 24 леви (12 євро) на день усім працівникам закритих закладів громадського харчування. І вони залишаються без коштів до існування та доходів. «Чимало ресторанів уже ніколи не відкриються. Я думаю, що цього року багато тих, хто працює в секторі, емігрують», - заявив Алібегов. І додав, що власники ресторанів не бояться гострої реакції поліції на відкриття закладів з 1 лютого. «Нас що - заарештують? Розстріляють? Що ще можуть у нас відібрати? Що можна взяти в людини, у якої вже взяли все?» - поставив риторичне питання голова асоціації власників ресторанів. На відмову прем'єра дати ясну перспективу відкриття ресторанів у Болгарії через швидке поширення в Західній Європі нового штаму коронавірусу він заявив: «Судячи із заяв членів штабу й уряду, вірус вочевидь ходить тільки по ресторанах. І то по тих, які працюють поза готелями. Відкриваються всі, крім нас. Чому ресторани в готелях можуть працювати, а ресторани перед ними - не можуть? Це подвійні стандарти».