Генеральний прокурор доповів про події на Майдані Незалежності та вулиці Банковій
 
Парламентська хроніка

Ранкове засідання 20 грудня
 
«Керівництво департаменту культури Київської міської державної адміністрації двічі письмово зверталося до столичної міліції щодо необхідності забезпечення охорони громадського порядку, зокрема під час монтування ялинки. Саме на 30 листопада були заплановані основні роботи», — сказав Віктор Пшонка.
Генпрокурор повідомив, що слідчі органи прокуратури похвилинно відновили хід подальших подій. Так, за його словами, о 3-й годині 52 хв. для прибирання території та монтування новорічної ялинки на Майдан прибув транспорт комунальних служб. Однак агресивно налаштовані учасники акції на їх зауваження не реагували, почали штовхати комунальників, блокувати рух автомобіля, збивати встановлену огорожу. Тож близько 4-ї години майстер ділянки Комунального підприємства «Шляхово-експлуатаційне управління Шевченківського району» звернувся до працівників міліції із заявою про правопорушення та з проханням забезпечити належні умови праці.
«Правоохоронці, що перебували на Майдані, закликали мітингувальників звільнити територію для проведення комунальними службами монтажних робіт. Учасники акції на це не відреагували», — зауважив він.
О 4-й год. 7 хв. за безпосередньої команди начальника управління громадської безпеки київської міліції та його заступника розпочалося створення кордону для обмеження доступу на Майдан Незалежності. Правоохоронці продовжували через гучномовець пропонувати звільнити Майдан, однак мітингувальники ніяк на це не реагували. О 4-й год. 10 хв. працівники підрозділу «Беркут» почали дії, спрямовані на витіснення мітингувальників з Майдану Незалежності. Зважаючи на активний опір з боку учасників акції, окремі працівники підрозділу розпочали індивідуально застосовувати спеціальні засоби. Одночасно підрозділи внутрішніх військ створили коридори безпеки для виходу людей. Під час витіснення з Майдану Незалежності частина громадян підкорилася вимогам правоохоронців та залишила територію через коридор безпеки. Водночас група радикально налаштованих мітингувальників почала кидати у працівників «Беркуту» каміння, скляні та металеві банки, палаючі палиці. Унаслідок цих дій було госпіталізовано 16 правоохоронців.
Через таку поведінку мітингувальників працівники «Беркуту» вдруге застосували спеціальні засоби.
Також В. Пшонка констатував: «Рівень застосування сили до правопорушників з боку правоохоронців не відповідав небезпечності посягання та ситуації, що склалася».
О 4-й год. 22 хв. витіснення громадян з Майдану Незалежності було завершено. Як повідомив Генпрокурор, у ході проведення цих заходів 35 активних учасників акції було доставлено до Шевченківського райвідділу міліції. Стосовно 10 складено протоколи про адміністративні правопорушення.
Нині, за словами В. Пшонки, слідство ведеться у трьох основних напрямах встановлення причетності та ступеня винуватості:
1) керівництва та працівників підрозділу міліції особливого призначення «Беркут»;
2) встановлення державних посадовців, котрі мають стосунок до прийняття певних рішень або, навпаки, до бездіяльності, що призвело до порушення закону та наслідків, які сьогодні маємо;
3) організаторів акцій та безпосередньо тих осіб, які ці провокації влаштовували.
В. Пшонка повідомив також, що на підставі отриманих доказів слідчими Генпрокуратури чотирьом особам — Попову, Сівковичу, Коряку та Федчуку — було вручено повідомлення про підозру у скоєнні кримінального правопорушення. Проте є об’єктивні чинники, які не дають змоги завершити розслідування у короткі терміни. Але, незважаючи на це, запевнив Генпрокурор, правову оцінку буде надано кожному рішенню, яке ухвалювалося тієї ночі.
Що стосується подій на Банковій 1 грудня, то до них, за словами В. Пшонки, причетні члени радикальних угрупувань, які вже тривалий час діють під виглядом громадських організацій, у тому числі й спортивного спрямування. 
Насамкінець Генпрокурор зауважив, що правда у кожного своя. І заради об’єктивності запропонував народним обранцям переглянути запис тих подій. Депутати від опозиції назвали відео упередженим і змонтованим на користь влади.
Інформацію Генпрокурора було взято парламентом до відома. Після оголошення депутатських запитів Голова Верховної Ради привітав усіх з наступаючими святами. Він побажав, щоб 2014 рік приніс усім мир, спокій, злагоду і впевненість у майбутньому.
Із днем народження цього дня вітали Сергія Горохова та Дмитра Шпенова.
Наступне пленарне засідання відбудеться 14 січня 2014 року.
 
 
На табло в сесійній залі демонструється відео подій на Майдані Незалежності і Банковій, запропоноване Віктором Пшонкою до перегляду народним депутатам.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.