Свій 70-й день народження нещодавно відзначив наш земляк, відомий далеко за межами Одеської області музикант, керівник Зразкового дитячого духового оркестру «Визирські сурми» Визирського сільського будинку культури, заслужений працівник культури України, відмінник народної освіти України Степан Скочипець.

В ідеалі призначення людини на землі — творити добро. Саме такою особистістю є наш ювіляр.

Музичний слух та любов до мистецтва передалися йому від батьків. Тато був скрипалем, мама — найкращою у селі співачкою. Тож після закінчення школи у рідному Комінтернівському (нині Доброслав) Степан не довго замислювався над вибором майбутньої професії. Він вступив до Одеського культосвітнього училища, по закінченні якого працював в обласному театрі музкомедії, а згодом керівником духового оркестру районного Будинку культури. І на військовій службі був причетним до музичної справи, а з травня 1972 року став керівником духового оркестру в селі Визирка і, паралельно з основною роботою, викладав у щойно відкритій у селі філії музичної школи. Без відриву від роботи закінчив Харківський інститут культури.

За майже півстоліття роботи Скочипець виховав не одне покоління музикантів. Є вже цілі династії духовиків. Це родини Донців, Мусієнків, Павловських, Чубів, Пожарів, Товарницьких, Гучків, Марахтан, Добиндів, Геджин, Призів, Грабовенків, Томайли, Фіщенків, Ососкало, Кучерявенків, Курин, Тімошкових, Стадніченків, Студинських, Логвиненків, Бєдних та інших.

На сьогодні духовий оркестр нараховує кілька десятків музикантів. У колективі переважно грають юні визирчани віком від 7 до 16 років. У репертуарі оркестру — українська та світова класика, джазова музика, популярні твори сучасних композиторів. У програмі оркестру є також кращі аранжування музичних п’єс, які створені самим Скочипцем.

Під керівництвом Степана Степановича оркестр із Визирки не раз ставав лауреатом і переможцем на всеукраїнських конкурсах-оглядах «Таланти твої, Україно», «Софіївські зорі», «Карпатські передзвони», «Весняний камертон», «Сузір’я», «Чисті роси», двічі брав участь у Всеукраїнському конкурсі духових оркестрів «Моршин збирає друзів», а також міжнародному фестивалі фольклору та інструментальної музики «Золота скарбничка» (перше місце) м. Запоріжжя, міжнародному фестивалі — конкурсі «UKR WEST ART FEST» (Гран-прі) м. Трускавець та інших.

Напередодні нового року ще одна перемога — Третій Всеукраїнський багатожанровий фестиваль — конкурс мистецтв «UNIUERSE OF ARTS» в Одесі. Оркестр також став володарем Гран-прі.

Маестро пишається багатьма своїми вихованцями, котрі стали викладачами музики, а деякі працюють у одеських театрах.

До епохи коронавірусу дитячий духовий оркестр з цього степового села щороку проводив майже 30 виступів — по області й по Україні. Він і тепер є своєрідною візитівкою Визирської об’єднаної територіальної громади й новоствореного Одеського району.

Хто знає Степана Степановича, може з упевненістю сказати, що сила його — у незвичайному характері, де переплетені музичний талант, працьовитість та людська доброта.

З ювілеєм, маестро!

Доброслав Одеської області.