Авторка працює в українському посольстві у Південно-Африканській Республіці та розповідає українцям про цю далеку і незнайому нам країну. Для чого писалася ця книжка?

Оксана Розумна розповідає: «Переді мною стояло завдання розказати українській малечі про народи африканського континенту. Оскільки я нині живу і працюю у ПАР, доречно вести мову передусім про етноси цієї країни, а їх надзвичайно багато (ПАР відзначається мовним розмаїттям, лише офіційних мов згідно з Конституцією країни — 11).

Героїнею одного з оповідань цієї книжки стала дівчинка тсване (цей народ мешкає не лише в ПАР, а й в інших країнах півдня Африки, приміром у Ботсвані, на що вказує її назва). Як і у раніше виданій книжці «Печені яблука», я розповідаю про один день із життя головної героїні. Це — маленька Лерато, яка швидко росте і ще швидше пізнає світ, цього дня разом з усіма односельцями святкуючи весілля сусідів. Знаючи значення свого імені, «любов», Лерато шукає і знаходить безліч тлумачень цього поняття. Аж поки з нею не стається справжня африканська пригода.

Я не могла оминути увагою зулусів — народ, відомий у світі завдяки подвигам Короля Шаки. У оповіданні «Дарунок володаря Шаки» мова про незвичайного хлопчика, Зітулеле, який відрізняється від своїх однолітків тим, що не хоче грати у війну і дружить із зебреням-альбіносом. Друзі рятують одне одного: спершу зебреня хлопчика — від самотності, а згодом хлопчик смугастого побратима — від людей. Третє оповідання, «Сім ночей на березі чорної річки», — про пастушка водаабе. Це плем’я найзагадковішого народу Африки, фульбе, розсіяних її просторами кочівників-скотарів, які, попри відстані та племінні відмінності, зберегли єдину мову фула. І фульбе, і водаабе мають унікальні вірування, пов’язані з природою та коровами, яких вони вважають своєю ріднею.

Дивовижно глибокі та щирі ілюстрації Анни Сурган, з якою я вже співпрацювала над книжкою «Аврора та інші принцеси», — не доповнення моїх оповідань, а скоріше — її власні розповіді про світ, у якому живуть однолітки українських молодших школярів на іншому континенті».

Книжка ввійшла до списку українських видань 2020 року, рекомендованих PEN Ukraine, та до короткого списку Всеукраїнського рейтингу Книжка року-2020 у номінації «Дитяче свято».

Вл. інф.