МАРІУПОЛЬ:

«Ми показали, що в непростих умовах можемо об’єднуватися заради миру, свободи і єдності України. Сьогодні важливо, щоб ці принципи жили в наших серцях. Нас об’єднує спільна мета — розвивати нашу країну і громаду», — на цьому наголосив маріупольський міський голова Вадим Бойченко на урочистому заході, присвяченому Дню Соборності України.

У покладанні квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку взяли участь міський голова Вадим Бойченко, народний депутат України Сергій Магера, секретар ради Ксенія Сухова, представники громадськості (на знімку вверху).

Вадим Бойченко зазначив, що в 1919 році, коли було проголошено Акт Злуки, ставилася одна мета — єднання українського народу. Сьогодні, за словами очільника міста, Маріуполь демонструє силу такої єдності. «Кожен хоче, щоб у місті наповнювалися всім необхідним обладнанням лікарні, щоб за графіком ходив комфортний транспорт, з’являлися нові можливості для наших дітей. І в цьому прагненні розвивати — наша єдність», — зауважив міський голова.

Вл. інф.

Фото прес-служби Маріупольської міськради.

ЖИТОМИР:

Синьо-жовтий прапор площею майже 100 кв. м розгорнули з нагоди Дня Соборності курсанти Житомирського військового інституту імені
С. П. Корольова біля пам’ятника загиблим Героям, які віддали життя за Україну.

Цю почесну місію, що символізує єдність та згуртованість нації, доручили першокурсникам, котрі вступили до військового вишу з різних областей нашої держави. «Курсанти інституту презентують усі куточки нашої України та разом об’єднують її, символічно піднімаючи Державний стяг. Єднаймося, бо в цьому наша сила!» — закликали представники ЖВІ імені С. П. Корольова на сторінці у Фейсбуці.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Скріншот відео на сторінці ЖВІ імені С. П. Корольова у Фейсбуці.

УЖГОРОД:

Урочистості з нагоди Дня Соборності України відбулися в Ужгороді.

Керівники області, голови Закарпатської обл-держадміністрації Анатолій Полосков і обласної ради Олексій Петров, та очільник Ужгорода Богдан Андріїв, а також керівники правоохоронних структур, військові, представники дипломатичного корпусу, громадськість поклали квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку на площі Народній і президенту Карпатської України Герою України Августину Волошину на набережній Незалежності.

Також на площі Народній після звучання Державного гімну заслухали звернення Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, в якому він привітав українців зі святом, а мешканців Закарпаття — ще й із 75-ю річницею входження краю до складу України.

Через карантинні обмеження відзначення дати було менш велелюдним, як зазвичай. Водночас в атріумі ОДА відкрили банерну виставку, підготовлену Українським інститутом національної пам’яті. Урочисті заходи відбулися також в інших містах і селах Закарпаття.

Василь НИТКА.

СЛОВ’ЯНСЬК:

На Донеччині у військовій частині 3035 Національної гвардії України відбувся мітинг з нагоди Дня Соборності України (на знімку). Гвардійці підняли Державний прапор. Командування частини привітало військовослужбовців та закликало до самовідданого служіння Українській державі.

Військовослужбовці батальйону спеціального призначення «Донбас» цього дня поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку та взяли участь в імпровізованому «живому ланцюгу єдності» разом із мешканцями Слов’янська.

Владислав ЛЕОШКО.

Фото групи інформації та комунікації військової частини 3035.

ЗАПОРІЖЖЯ:

Сотні запоріжців узяли участь у флешмобі «В єдності сила» з нагоди Дня Соборності України. Разом з друзями, колегами та близькими вони збиралися в знакових місцях рідного краю, брали із собою Державний прапор України й робили знімки.

Журі відібрало найкращі в номінаціях дитячі та дорослі фото. На його думку, всі світлини чудові, зроблені з душею і фантазією, тому вибір був нелегким. На призерів чекають цікаві подарунки.

Цього самого дня біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбувся мітинг з урочистим покладанням квітів за участю представників обласної та міської влади, військових і містян. Зазначали, що Україна відзначає дуже важливе для всієї країни свято, яке нагадує про єдність нашої держави та показує, що Україна є єдиною державою, а українці — єдиним народом.

Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Фото прес-служби Запорізької ОДА.

ДНІПРО:

З ініціативи Молодіжної ради Дніпра вперше в День Соборності України відбулася акція, під час якої в усіх районах міста на десяти локаціях учасники роздавали екземпляри Акта Злуки і національні прапори.

Як зазначила начальник управління молоді міськради Дар’я Біла, Акт Злуки — це не лише наша історія, а й наше майбутнє, тому дуже символічно, що цю акцію ініціювала саме молодь.
«Знакове об’єднання відбулося і в 2014-му, коли ми всі згуртувалися і дали відсіч ворогу, який зазіхнув на цілісність нашої країни. А Дніпро стало форпостом, зупинило агресію, «русскую весну» і не дало їй просуватися далі», — вважає учасник акції, ветеран полку «Азов» Андрій Латюк.

Під час заходу представники міської та обласної влади поклали квіти до пам’ятника молодому Тарасу Шевченку.

«Національна єдність стала необхідною цінністю й умовою протидії зовнішній агресії. Єдність народу — це запорука незалежності України», — сказав заступник міського голови Едуард Підлубний.

Ігор ТЬОМІН.