В Тетяни та Геннадія Верещаків своїх п’ятеро дітей — четверо дівчат і хлопець — та шістьох взяли на виховання. Діти ходять до школи, відвідують гуртки, дівчата співають і грають у футбол... Наприкінці минулого року Верещаки переїхали в новий будинок, який для них купила держава.

«Ми хочемо дати дітям не просто дах над головою і нагодувати. Хочемо, щоб вони мали майбутнє. Щоб вивчились, знайшли роботу, виховували своїх дітей», — каже Тетяна Верещак.

Мешкали в селі Кулига за вісім кілометрів від Літина. Житло виділила релігійна громада. Щодня діти добиралися на навчання шкільним автобусом, а на гуртки дітей возив Геннадій. Доводилось по чотири—шість разів на день їздити в Літин, бо за один раз діти в «Таврію» не вміщались, і графік занять у всіх різний.

«Минулого року я почула, що до нас приїжджає народний депутат Ірина Борзова (на знімку стоїть у центрі) і проводитиме прийом громадян. Я розказала про свою сім’ю, про те, як ми добираємось до школи, як живемо. Ірина Наумівна сказала, що є державна програма із забезпечення житлом дитячих будинків сімейного типу. Я раніше цього навіть не знала і не чула. Ми почали займатись документами. Ходили по кабінетах, бо в нас у Літині навіть не знали, з чого починати, раніше такою програмою ніхто не користувався. Але Ірина Наумівна весь час направляла і допомагала», — розповідає Тетяна історію придбання будинку.

Житло родина обирала самостійно. Шукали будинок, який був би близько до освітніх закладів і щоб був зручний для великої родини. Знайшли один із найкращих у Літині. Господарі збудували все до ладу. Для своєї доньки старались. Але дочка живе в Парижі, вийшла заміж і планує забрати батьків до себе, тому й вирішили продати. А коли дізналися, що їх будинок куплять для багатодітної родини, щиро зраділи.

Біля нового будинку — город і річечка. На подвір’ї гараж, альтанка, літня кухня, вулики, доглянута територія із квітниками і трояндами.

«Тепер ми будемо жити в Літині, біля школи, церкви, спорткомплексу. 20 хвилин пішки йти. Діти в захваті. Хата дуже гарна. Нам допомогли здійснити одну з наших мрій», — каже Тетяна.

Народна депутатка Ірина Борзова зазначає, що кожна родина, яка створила дитячий будинок сімейного типу, має право отримати від держави житло.

«На придбання або будівництво житла для дитячих будинків сімейного типу, для забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, кожній області щороку виділяється державна субвенція.

Наприклад, за 2019—2020 роки сума цільової субвенції для Вінницької області становила 75 мільйонів гривень. Але не всі знають, що держава виділяє гроші на житло цим категоріям громадян. Деякі області взагалі цю субвенцію не використовують. У них що, сиріт немає чи всі дитячі будинки забезпечені державним житлом?», — ділиться народна депутатка.

Ірина Борзова звертається до вінничан, які створили дитячі будинки сімейного типу і потребують покращення житлових умов, із проханням повідомляти про це на електронну адресу: borzova@rada.gov.ua.

«Будемо разом добиватись справедливості. Адже батьки-вихователі беруть на себе відповідальну місію ростити знедолених дітей в родинному затишку, з любов’ю та батьківською турботою. І ми повинні допомагати таким родинам», — переконана Ірина Борзова.

Фото надано прес-службою депутата.