Цей інтерес викликаний тим, що тут служба зайнятості готує представників такої затребуваної професії, як коваль, яких навчає майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості Сергій Торуля. До того ж навчає в прекрасних умовах, бо ковальські майстерні у Гощі — найкраща навчальна база із сучасним обладнанням в Україні. Тож зарубіжні фахівці залюбки проводять тут майстер-класи для слухачів.

«Майстром виробничого навчання Сергій Торуля працює дванадцять років. Закінчив Київську політехніку. Ковальську справу спочатку вивчав у Рівненському центрі профтехосвіти Державної служби зайнятості за власні кошти, будучи приватним підприємцем. Згодом, уже працюючи в Гощі, вдосконалював ковальську майстерність у Львівській національній академії мистецтв та Чернівецькому ліцеї залізничного транспорту, — розповідає директор Гощанської філії Рівненського обласного центру зайнятості Петро Зубкевич. — За цей час підготував (строк навчання — сім з половиною місяця) понад сотню ковалів майже з усіх областей України. Професія більше розрахована на самозайнятість, хоча затребувана і в інших галузях.

Завдяки Сергію Торулі — знаному авторитету у ковальській справі, який у друзях має чимало представників цієї професії з України та інших країн, щороку приїздять на Рівненщину на фестиваль ковальського мистецтва «Металеве серце України» його зарубіжні колеги. Та й сам Сергій — учасник фестивалів ковальського мистецтва у Чехії, Австрії, Франції, Іспанії, Литві, набував нового досвіду і ділився своїм у Нідерландах, Об’єднаних Арабських Еміратах та Польщі.

Тим часом в обласній службі зайнятості радіють, що у Гощі сформована справжня ковальська школа, яка плекає майстрів металу для всієї України.

Рівненська область.