ЗМІ відзначають, що останній перепис у країні відбувся 2002 року. Цей важливий державний акт мали провести й 2011-го. Він і почався 1 жовтня, але не був доведений до кінця. 16 жовтня, після триденних суперечок депутатів від правлячої коаліції та опозиційних партій, парламент припинив перепис. Тодішній міністр юстиції в уряді Ніколи Груєвскі Блерім Беджеті пояснив, що до зриву заходу призвели невідповідності й неточності в трактуванні закону про перепис, а також брак часу на підготовку кваліфікованих кадрів для його проведення. 

Але згодом колишнього прем'єра обвинуватили в тому, що він згорнув перепис з політичних мотивів. Тоді в країні почало збільшуватися албанське населення. Якби це було відображено в остаточних підрахунках громадян країни, то партії національної меншини могли б вимагати від влади збільшення своїх так званих національних квот на присутність в органах державного і місцевого управління. Ось чому зараз адміністрація президента виступила з попередженням (головним чином до опозиційних сил) не політизувати процес перепису. Громадянам пояснили, що він вкрай необхідний і "використовуватиметься для економічного та соціального розвитку, вироблення довгострокових стратегій для життєво важливих секторів Республіки Північної Македонії". 

У країні вже почалася підготовка до перепису. Його проводитимуть добре підготовлені люди, а переписні листи віддрукують двома офіційними мовами -- македонською і албанською. Переписувачі дотримуватимуться усіх заходів безпеки, бо санітарна влада не впевнена, що до квітня коронавірус буде остаточно переможено.