У неочищеному кунжуті, що експортувався з Індії через Нідерланди до інших країн — членів ЄС та до України, виявлено оксид етилену.

Цей промисловий хімікат, як правило, використовують для стерилізації медичних інструментів. Але його можуть застосовувати і для зменшення забруднення прянощів. Однак це пов’язане з певними ризиками. При вдиханні цієї речовини може виникнути гостре отруєння, яке викликає блювання, неврологічні захворювання, бронхіти тощо. Навіть короткочасний контакт із цим хімікатом може спричинити депресію центральної нервової системи.

ГУ Держпродветслужби отримало повідомлення про наявність оксиду етилену в кунжуті через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів RASFF. Служба звернулась до всіх, хто пов’язаний із цим продуктом, з вимогою вилучити його з виробництва та обігу протягом двох робочих днів.