Із впровадженням пілотного проекту на шахті «Степова» у Першотравенську метан, що виділяється в гірничих виробках під час видобутку вугілля, тепер не тільки відкачують на поверхню, щоб гарантувати безпеку шахтарям, а й перетворюють на електрику та тепло на спеціальній когенераційній установці.

Утилізація вторинних промислових газів дає змогу скоротити викиди парникових газів, розповіли «Голосу України» у ДТЕК. Це один з небагатьох діючих в Україні проектів в альтернативній енергетиці з когенерації на основі промислових газів, який реалізовано разом з компанією Recycling Solutions. Він забезпечує 1,56 МВт номінальної потужності. Вироблена електро- і теплова енергія використовується для обігріву й енергопостачання блока № 2 на «Степовій».

За словами директора з видобутку вугілля енергокомпанії Михайла Барабаша, цей проект означає скорочення викидів парникових газів і крок у бік декарбонізації.

«На шахті «Степова», де ми щорічно видобуваємо майже два мільйони тонн вугілля, виділяється велика кількість метану. За допомогою дегазаційної установки ми його відкачуємо. І якщо раніше просто викидали в атмосферу, то тепер цей газ перетворюється на електрику за рахунок спалювання», — зазначає він.

За розроблення технічного рішення, залучення фінансування, будівництво, запуск проекту та його операційне управління відповідала компанія Recycling Solutions: її інвестиції становлять 2,6 мільйона доларів.

«Ці проекти допомагають промисловим підприємствам знизити екологічне навантаження й ефективно використовувати вторинні промислові гази. В Україні потенціал цієї енергосировини недооцінений, попри успішне використання ресурсу у світових практиках. За даними експертів, у країні переробляється тільки 1% шахтного метану», — наголошує гендиректор Recycling Solutions Дмитро Ануфрієв.

Аналогічні проекти планується впровадити ще на двох шахтах об’єднання «Павлоградвугілля». У результаті за два роки парникові викиди під час видобування вугілля знизяться приблизно на три відсотки.

На знімку: оператор когенераційної установки на шахті та когенераційна установка.

Фото ДТЕК.