Продовжуючи реалізацію восьмикрокової стратегії з подолання тарифної кризи та створення справедливих правил на ринку газу, Кабінет Міністрів ухвалив рішення, за яким встановлення граничної ціни на газ для населення у розмірі 6,99 гривні за кубометр також поширюється на об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

«Маємо врахувати, що люди отримують газ як напряму від постачальників, так і через ОСББ. Щоб ці споживачі не були змушені платити більше тільки через те, що вони об’єдналися, пропонується доповнити рішення про встановлення граничної ціни на газ, включивши до нього ОСББ», — повідомив під час учорашнього засідання уряду т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, зауваживши, що в лютому-березні ОСББ платитимуть на третину менше, ніж середньо-
зважена ціна, яку встановлюють приватні монополісти.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль при цьому підкреслив, що 6,99 гривні за кубометр — це гранична ціна, однак газопостачальні компанії в боротьбі за споживача можуть встановлювати й меншу. «Газопостачальні компанії вже опублікували свої ціни на лютий, і ми бачимо, що вже є менші, ніж 6,99 гривні за кубометр, пропозиції. Для прикладу, НАК «Нафтогаз України» встановив ціну у 6,86 гривні за кубометр, тож уже зараз громадяни можуть змінити газопостачальника, вибравши ту компанію, яка пропонує кращі ціни», — зазначив глава уряду, нагадавши, що у вересні минулого року «Нафтогаз України» пропонував ціну в 4,7 гривні (з ПДВ) за кубометр газу на цілий рік. Тому уряд вимагатиме, щоб уже з нинішньої весни усі газопостачальні компанії пропонували річний продукт, що зробить ринок передбачуваним для споживачів.

Щодо тарифу на розподіл газу, то після встановлення НКРЕКП граничної ціни на рівні 1,79 гривні за кубометр (без ПДВ), уряд спільно із профільним парламентським комітетом розпочали підготовку законопроекту щодо укрупнення облгазів, за-провадження спецрахунків та, за потреби, введення в газорозподільчих компаніях тимчасових адміністрацій, що має дисциплінувати ринок розподілу природного газу.

Кабмін також ухвалив рішення про автоматичну виплату починаючи із 1 січня цього року компенсацій домогосподарствам, в яких встановлено електроопалення. «Загальна сума компенсацій сягає 1,4 мільярда гривень. Важливо, що це також стосуватиметься багатодітних сімей, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу», — сказав Д. Шмигаль.

У контексті підготовки до початку вакцинації населення від коронавірусної інфекції, уряд підтримав законопроект, що даватиме можливість швидше закуповувати нові ефективні препарати та вакцини. «Ідеться про застосування такого інструменту у сфері медичних закупівель, як договори керованого доступу. Вони дають змогу вступати у прямі перемовини з виробниками оригінальних інноваційних лікарських засобів для їх закупівель. Цей інструмент застосовують такі передові країни, як США, Велика Британія, Франція, Польща, Італія та інші», — сказав пре-м’єр, закликавши парламентаріїв якнайшвидше підтримати цей законопроект.

Уряд підтримав законопроект щодо вдосконалення пенсійного законодавства, яким із 2022 року пропонується встановлювати щорічну індексацію всіх пенсій не пізніше 1 березня. Ці зміни мають ліквідувати несправедливість, коли окремим категоріям громадян пенсії просто не індексувалися. Тож у разі ухвалення законо-проекту щорічну індексацію пенсій здійснюватимуть віськовослужбовцям, держслужбовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах. Крім того, передбачається дострокове призначення пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано у зв’язку зі змінами в організації виробництва чи за інших умов.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна також презентувала законопроект щодо запровадження нової методології обчислення прожиткового мінімуму. Документ передбачає, що ця величина має за-стосовуватися виключно для визначення основних соціальних гарантій, тоді як нині прожитковий мінімум також використовують для визначення розмірів штрафів, зборів та платежів.