На знімку: аптека-музей Йогана Зега у Бориславі.

У позаминулому столітті це був відомий львівський фармацевт, винахідник гасу, засновник промислової переробки регіону.

Він залишив улюблену роботу аптекаря у Львові та переїхав до Борислава на промислові об’єкти. Проект став можливим завдяки гранту, який місто виграло на конкурсі Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати — Україна».

«У Бориславі все почалося з нафти, але багато українців недостатньо знають про нафтовидобувну історію свого краю. Віримо, що ця локація стане улюбленою для туристів, допоможе пізнавати історичні та культурні особливості нашого регіону», — наголосила Галина Литвин, виконавчий директор Асоціації місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати — Україна».

У музеї багато експонатів, які розповідають про лікувальні властивості нафтопродуктів. У Бориславі розташоване одне з найбільших родовищ озокериту, який часто використовують для лікування в місцевих санаторіях Трускавця та Східниці.

«Туристичні групи часто приїжджали до Борислава подивитися на символи нафтової промисловості — верстати-качалки. А музею для формування більш наповнених туристичних програм бракувало», — зауважує керівниця управління туризму та курортів ЛОДА Наталя Табака.

Відкриття аптеки-музею — це вже другий проект, який реалізують у рамках транскордонного співробітництва у Бориславі.

Фото ЛОДА.