Про це в кулуарах парламенту сказав голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку Комітету з питань правоохоронної діяльності, член фракції «Європейська солідарність» Сергій Алєксєєв. Так він прокоментував ухвалення напередодні законопроекту № 4157 «Про внесення змін до КУпАП та ККУ щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки».

«Нині штраф за невиконання вимог щодо техногенної та пожежної безпеки — 170 гривень. Це навіть не смішно, бо недобросовісні керівники підприємств можуть нічого не боятися і щомісяця сплачувати цю суму», — сказав він.

За словами Сергія Алєксєєва, ухвалений у першому читанні законопроект передбачає кримінальну відповідальність за недотримання правил техногенної та пожежної безпеки, якщо це спричинило виникнення пожежі або аварії, що заподіяла шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі. Також проект збільшує штрафи у випадках невиконання вимог техногенної та протипожежної безпеки та невиконання приписів.

Водночас Сергій Алєксєєв повідомив, що фракція «Європейська солідарність» не підтримала законопроект № 3931 «Про внесення змін до КУпАП щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки», в якому у вигляді санкцій за недопуск передбачається адміністративне затримання особи.

«Сьогодні більш гостро стоїть питання до системної роботи державних органів, які відповідають за протипожежну безпеку, аніж до посилення санкцій, які і так передбачені законодавством», — сказав він.

Сергій Алєксєєв відзначив, що санкція у вигляді адміністративного затримання в такому випадку неспівмірна з суспільно-небезпечною діяльністю. Мало того, подібна санкція взагалі не застосовується в питаннях щодо невиконання приписів.

«Кілька років тому Україна стала на шлях дерегуляції бізнесу, а запровадження такої санкції ще більше підвищить тиск державних органів на бізнес, бо бізнесменів не тільки штрафуватимуть, а й заарештовуватимуть», — зазначив народний депутат.