Цей законопроект під час засідання комітету доповів один з авторів проекту народний депутат Віталій Безгін (на знімку). За його словами, авторська група представлена лише народними депутатами, але це спільна робота парламентаріїв та представників Міністерства розвитку громад і територій.

Власне, виправдавши себе на початку реформи, згодом інститут старост став надто заполітизованим. Саме тому у Виборчому кодексі було передбачено, що старост не обирають на прямих виборах, їх призначає рада за поданням голови. А цей законопроект, наголосив В. Безгін, — технічний і несе чотири ключові норми.

По-перше, прибирається імператив із входження старост до виконавчого комітету. «Ця норма виникла тому, що у великій кількості громад, які складаються з багатьох населених пунктів, через цей момент голови громад блокують призначення старост, щоб не роздувати виконавчі комітети до 30—40 осіб, з яких умовно старост буде 25», — зауважив народний депутат.

По-друге, передбачено проведення публічних консультацій із представниками громади щодо кандидатури старости, адже вони також мають впливати на вибір людини, яка представлятиме їхні інтереси в органах місцевого самоврядування.

По-третє, конкретизується норма про представницький мандат. «Ми на практиці зіштовхнулися з тим, що певні псевдоексперти з питань децентралізації нарадили громадам, що старости можуть поєднувати представницькі мандати з мандатом депутата районної чи обласної ради. Хоча чинне законодавство каже, що це неможливо, у цьому законодавчому акті ми конкретизуємо це питання», — наголосив В. Безгін.

Четверта норма стосується безпосередньо «стростинського округу», є прив’язка до критерію населення. У законопроекті стоїть норма у півтори тисячі осіб, але вона, за словами депутата, не є категоричною. «Вважаю, що на даний момент законо-проект є збалансованим, але розумію, що він потребуватиме обговорення, яке відбудеться між першим та другим читанням, зокрема, з представниками асоціацій, громад та старостами», — додав В. Безгін.

Під час обговорення члени комітету відзначили актуальність законопроекту, адже він дасть змогу розв’язати наболілі проблеми, і висловлювалися за якнайшвидше його прийняття.

Зокрема, Олександр Корнієнко зауваживши, що цей законопроект спрямований на те, щоб «тут і зараз» усунути ті недоліки, які створюють перепони для нормального функціонування інституту старост, додав, що всі великі системні зміни, про які в тому числі пише Головне науково-експертне управління, потрібно робити під час ухвалення профільних законів, якими комітет нині займається. Тож закликав колег не спамити цей законопроект поправками, а прийняти його оперативно, з тим щоб люди на місцях могли працювати.

Зрештою, комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законо-проект № 4535 за основу.

Під час засідання народні депутати розглянули також низку інших законопроектів. Зокрема, проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обрання старост населених пунктів, що увійшли до складу сільських та селищних об’єднаних територіальних громад» (№ 4198) обранці рекомендували направити на доопрацювання.

Фото Олександра ГОНЧАРОВА зі сторінки Віталія Безгіна у Фейсбуці.