На знімку: Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, заступники голови Євгенія Кравчук та Павло Сушко під час засідання.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами № 4413. А саме до частини статті 8 закону, що регламентує склад та порядок делегування членів Наглядової ради НСТУ. Зокрема, у законопроекті зазначається, що депутатські фракції і групи Верховної Ради України поточного скликання не пізніше ніж за два місяці до спливу повноважень членами Наглядової ради, обраних депутатськими фракціями і групами попереднього скликання, делегують нових членів з урахуванням вимог статті 9 цього закону та повідомляють про це Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення.

Як зазначає заступниця голови комітету Євгенія Кравчук, встановлюється строк повноважень членів Наглядової ради — п’ять років. Таким чином «забезпечується належне правонаступництво членів та сталість роботи цього органу», — каже парламентарка.

«Протягом скликання депутатські фракції та групи делегуватимуть представників лише один раз. Депутатські фракції і групи, які розформовано, не зможуть висунути представників до ради, якщо повноваження їхніх уже делегованих представників припинилися», — наголошує заступниця голови комітету.

«Рекомендували Верховній Раді підтримати в цілому законопроект № 4413 про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами», — повідомляє Євгенія Кравчук.

На засіданні народні депутати також обговорили правки до проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» № 4107.

«Зокрема, оновлення передбачають, що суб’єктами подання на членів Нацради від Верховної Ради є фракції та групи Верховної Ради України (1 фракція — 1 подання), а також громадські організації та творчі спілки (1 ГО — 1 подання), — зазначає заступниця голови комітету. — Голосування відбуватиметься не пакетно, а окремо по кожному кандидату; закон не буде регулювати безвиїзні перевірки Нацради, оскільки це регулюється власною інструкцією Нацради, затвердженою Мін’юстом; додано право Президента України для відбору кандидатур за власною квотою створювати конкурсну комісію як консультативно-дорадчий орган; кандидати обов’язково проходять спецперевірку відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», що триватиме до 25 днів; забезпечується дотримання гендерної рівності. Якщо під час голосування за членів на вакантні посади декілька людей мають однакову кількість голосів, перевага надається кандидату тієї статі, представників якої менше серед уже чинних членів».

Розгляд правок триватиме на наступному засіданні комітету.

Народні обранці також затвердили план роботи Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на період п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання. Депутати планують за цей час розглянути майже 105 законопроектів, провести чотири виїзні засідання, два парламентські слухання, п’ять круглих столів та семінарів.

Під час узгодження плану роботи, говорили, зокрема, про те, що Комітет гуманітарної та інформаційної політики триматиме на контролі питання культурної сфери в контексті децентралізації, зауважує перша заступниця голови комітету Ірина Констанкевич. «Потрібно реагувати на необґрунтовану реорганізацію та ліквідацію закладів культури, адже на адресу комітету надходять численні звернення від закладів мистецької освіти, Будинків культури про їхнє скорочення», — наголошує депутатка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.