Цією публікацією ми презентуємо відео про проєкт «МІСІОНЕРИ 2020» Сергія Жадана і Фіми Чупахіна, що був реалізований Програмою імені Фулбрайта в Україні за участю Kot Agency Group та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у вересні 2020 року й охопив такі міста, як Київ, Слов'янськ, Краматорськ, Маріуполь та львівський Book Forum в онлайн форматі. Проєкт присвячено пам'яті багаторічної директорки Програми, відомої журналістки, громадської діячки Марти Коломиєць.

У 2021 році 75-у річницю діяльності святкує Програма міжнародних академічних обмінів імені Фулбрайта, що сьогодні успішно діє у більш аніж 160 країнах.

Американський сенатор Вільям Фулбрайт ініціював її у 1946 році, коли світ тільки починав опритомнювати від трагедії Другої світової війни та осмислювати її. Сенатор зазначав, що міжнародна освіта перетворює національні цінності на людські: ми стаємо більш поблажливими і вчимося цінувати те, що нас вирізняє; сприяємо гуманізації міжнародних стосунків, вчимося визнавати й поважати інші культури. І найголовніше – усвідомлюємо важливість співпраці задля миру та добра всієї громади.

Програма спонсорується урядом США та адмініструється Інститутом Міжнародної Освіти (IIE).  В Україні діє з 1992 року. Понад 400 тисяч учасників в усьому світі: різних національностей, віросповідань, наукових зацікавлень – стали її стипендіатами. Серед них – більше ніж 1100 українців, котрі навчалися, стажувалися чи проводили дослідження у США за час існування Програми; понад 750 американців викладали в українських закладах вищої освіти та займалися науковою роботою.

Асоціація випускників Програми міжнародних академічних обмінів імені Фулбрайта в Україні – благодійна організація «Українське Фулбрайтівське коло» надає велике значення проєктам арт-освітнього спрямування, культурній дипломатії, її розвитку та промоції. Яскравим прикладом став проєкт «Місіонери 2020», що був реалізований разом з Kot Agency Group за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Розгорнутіша відео-версія презентації проєкту «МІСІОНЕРИ 2020» – тут.

Арт-освітня ініціатива «Місіонери 2020» спрямована на студентів, освітян, науковців, а також на широкий загал і представляє два таланти, єднання яких створює новий музично-поетичний світ. 

Сергій Жадан – український поет, письменник, перекладач, радіоведучий, культурний та громадський діяч. Лавреат українських та міжнародних літературних премій, чиї твори перекладені тридцятьма мовами світу. «Рок-зірка» сучасної української літератури й великий друг фулбрайтівської спільноти.

Фіма Чупахін – мультимедійний композитор і піаніст. Його Acoustic Quartet є одним із найвідоміших українських джазових гуртів. Фіма написав музику до фільму «Дике поле» за романом Сергія Жадана. Вже кілька років Чупахін є частиною міжнародної джазової сім’ї Нью-Йорка. Зокрема, завдяки стипендії імені Фулбрайта, в рамках якої він отримав ступінь магістра в галузі джазу в Університеті Вільяма Патерсона в Нью-Джерсі.

Фіма Чупахін, Наталія Мусієнко і Сергій Жадан - м. Київ, МЦ «Шоколадний будинок».

Ініціаторкою та натхненницею проєкту була багаторічна директорка Програми імені Фулбрайта в Україні – Марта Коломиєць (на знімку), яка передчасно відійшла у кращі світи у серпні 2020 року. Задуманий Мартою, цей проєкт був реалізованим в її пам'ять: in memoriam. Залишилися її справи та однодумці, які продовжують втілювати масштабні ідеї Марти Коломиєць.

Пандемія коронавірусу внесла чимало коректив до творчого задуму «Місіонерів 2020», адже багато міст і місць України опинилися у червоній недоступній до візитів зоні. В онлайн форматі пройшов 27-й міжнародний львівський Book Forum з виступом на його відкритті 16 вересня Сергія Жадана та Фіми Чупахіна. Сам виступ був записаний з глядачами та дотриманням усіх санітарних норм у Мистецькому центрі «Шоколадний будинок» у Києві 14 вересня 2020 року.

Наталія Мусієнко презентує проєкт «МІСІОНЕРИ 2020» у МЦ «Шоколадний будинок» - м. Київ.

Гості проєкту «МІСІОНЕРИ 2020» у МЦ «Шоколадний будинок» - м. Київ.

Поезія, музика, зустрічі, дороги, вереснева краса тривожного українського Сходу і море. Море у віршах і кадрах – море, яке надихає. Таким був бліц «Місіонерів» на Схід: Київ - Слов’янськ – Краматорськ - Маріуполь разом з артменеджеркою Наталією Мартіашвілі. Розривали пандемію. Розповідали про освітні можливості Програми імені Фулбрайта в Україні, спілкувалися на теми самоідентифікації та обраного шляху, ділилися досвідом про творення цікавих широкому загалу культурних проєктів.

Зустріч у Центральній бібліотеці міста Слов’янськ.

«МІСІОНЕРИ 2020» після зустрічі зі студентами і пресою - м. Маріуполь, ДК «Молодіжний».

Проєкт «Місіонери 2020» засвідчив, що вірус поезії, музики й спілкування виявляється сильнішим за будь-які інші. А вакцинація культурою є надійним захистом і опорою у житті.

Проєкт «Місіонери 2020» – у Маріуполі (відео).

Дякуємо всім партнерам: у Києві, Львові, Слов’янську, Краматорську, Маріуполі й Чернівцях – завдяки їхній підтримці й професіоналізму Місіонерам усе вдалося навіть за екстремальних умов пандемії. 

Наталія МУСІЄНКО,
Голова Правління благодійної організації «Українське Фулбрайтівське коло» – асоціації випускників Програми міжнародних академічних обмінів імені Фулбрайта в Україні

Фото й відео надані автором.