Зокрема, це помітно на м’ясних рядах. М’якоть свинини можна купити за 105—115 гривень за кілограм, а це на 5—15 гривень менше, ніж було у пікові дні.

А от ціни на яловичину залишаються стабільно високими. Так само не зменшується вартість баранини. Хоча остання — з розряду делікатесу, бо і пропозиція, і попит на неї не такі вже й великі.

Зате на сало попит є завжди. Навіть попри те, що воно вже давно наздогнало вартість самої свинини. За кілограм добірного сала, як і за м’ясо, продавці просять не менше ста гривень за кілограм. Щоправда, можна знайти і значно дешевше — від 35 до 45 гривень, але трохи нижчої якості.

Чому споживач робить більший акцент саме на сало, сказати важко. Та навіть офіційна статистика це підтверджує. Якщо у грудні 2020-го свинина потрапила до списку тих продуктів, що трохи втратили в ціні, то на сало зафіксовано її зростання.

Продавці припускають, що це може бути пов’язано з тим, що дедалі частіше господині починають використовувати при приготуванні їжі замість олії смалець. І тут річ не тільки у тому, що змінилась харчова мода, а ще й у тому, що доволі дорогою стала соняшникова олія. Підвищення ціни на неї офіційно було зафіксовано і в грудні. Тож не дивно, що покупець шукає дешевшу і кориснішу альтернативу.

Однак ситуацію на м’ясному ринку важко назвати стабільною. І це пов’язано насамперед із тим, що не кращі часи переживає галузь тваринництва.

Як повідомили в Хмельницькому обласному управлінні статистики, індекс продукції тваринництва порівняно з попереднім роком становить лише 97 відсотків. Причому такого показника вдалось досягти передусім завдяки старанням селян, які збільшили кількість худоби у своїх хлівах. В агропідприємствах він впав до 91,8 відсотка. Все це не могло не позначитись на обсягах реалізації на забій худоби та птиці. За рік продано 90,7 тисячі тонн, і це виявилось на дев’ять відсотків менше, ніж було у 2019-му.

Зв’язок між кількістю вирощеної худоби і запропонованого для продажу м’яса та цінами на останнє завжди тісний. Наразі є непогані перспективи того, що вартість м’яса, принаймні свинини, не зростатиме надто швидко. За розрахунками, в області на початок січня у господарствах усіх категорій налічувалося понад 219 тисяч голів великої рогатої худоби і майже 325 тисяч свиней. І якщо кількість ВРХ порівняно з минулорічним січнем дещо зменшилась, то свиней, навпаки, зросла на чотири відсотки. Можливо, саме це і сформувало теперішні ціни на базарних рядах.

Але прогнозувати, як довго вони залишатимуться актуальними, важко. Адже продовжують працювати на підвищення інші складові собівартості. Найперше — здорожчання кормів. Протягом останніх місяців спостерігається істотне зростання ціни майже на всі зернові, і в цей процес хоча і опосередковано, але втягнуті всі тваринники.

Поза сумнівом, додадуть у ціні на м’ясо і нові підвищені тарифи на енергоносії.

Невеликі коливання будуть пов’язані і з сезонністю споживання. У передвеликодній піст реалізація м’яса традиційно падає, тому і ціна може бути меншою. Але напередодні Великодня чергового стрибка не уникнути.

Хмельницька область.