Консультування організовано за сприяння Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України».

Найбільше з фермерських підприємств — «Мічурінське» у Станично-Луганському районі. Тут вирощують яблука п’яти сортів. Під час бойових дій 2014 року насадження потрапляли під обстріли, кілька років не оброблялися.

Нині сади потребують оновлення та впровадження сучасних агротехнологічних рішень.

«Консультанти Проекту USAID навчають нас правильно доглядати за садом, — розказав співвласник господарства «Мічурінське» Костянтин Подлєгаєв. — У нас триває період обрізки дерев, омолоджуємо яблуні. Коли температура є нижчою від 10 градусів морозу, зупиняємо роботу. Нам показали, як правильно обрізати яблуні, як можна це покращити. Увесь процес зняли на відео, будемо навчати цього наших працівників. Ми дізналися, що варто сіяти різні трави у міжрядді дерев — це зберігатиме вологу та дасть можливість працювати після дощу. Також зацікавлені в отриманні міжнародного сертифіката безпечності нашого продукту Global G. A. P (Good Agricultural Practice), маємо консультації з цих питань. Сподіваюся, що вже цього року побачимо кращий результат садівництва».

Також консультації отримують фермери з Привілля (Троїцький район), кооперативу «Ветеран» та господарства «Золоте» (Старобільський район). Від кожного господарства участь у консультаціях беруть команди з кількох людей. Більшість із них говорять про брак кваліфікованих працівників.

«Кожен сад потребує своїх підходів у роботі. Під час тренінгу ми навчали працівників господарств правильно обрізати дерева, аби стимулювати їх оновлення та плодоношення. Наступний крок — розробка рекомендацій: системи живлення, захисту дерев від шкідників, хвороб, бур’янів та використання регуляторів росту, які покращать якість плодів», — розповіла незалежна консультантка з вирощування плодово-ягідних культур Ніна Дмитраш.

Спеціаліст аграрного сектору Проекту USAID Олександр Карельсон зазначає: «Ми допомагаємо провести моніторинг у садах, скласти професійні технологічні карти, де будуть детально описані живлення, захист, обрізка дерев, інші агротехнічні процеси у цих господарствах. Зрештою, це допоможе оптимізувати витрати, покращити бізнес-процеси та приведе до кращих врожаїв, навіть за тих кліматичних умов Луганщини, в яких розташовані ці сади».

Луганська область.

Фото надано автором.