Її учасники наполягали на своєму праві послуговуватися новою правописною системою та наголошували, що обстояти мову — означає обстояти свою ідентичність.

Серед учасників заходу були представники Руху опору капітуляції, студенти вищих навчальних закладів, представники громадських організацій і просто небайдужі.

Учасники протесту тримали у руках плакати з написами: «А можна скасувати иродів у мантіях?», «Сором ОАСК», «Редакції правопису 2019-го бути!», «Сьогодні ОАСК скасував правопис, завтра ОАСК скасує теорему Вієта», «Захистимо українську мову», «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову (Ліна Костенко)» тощо. Також протестувальники скандували «Новому правопису — бути!» та читали вірші, зокрема Івана Малковича «Напучування», Катерини Калитко «Ось тобі, жінко, мова. Стріляй з неї» та інші.

Як відомо, текст нової редакції «Українського правопису» було опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук ще в червні 2019-го, і відтоді рекомендовано застосовувати його норми та правила. Проте 28 січня 2021 року ОАСК задовольнив позов матері херсонської школярки та скасував Постанову Кабінету Міністрів № 437 «Питання українського правопису», якою було схвалено нову редакцію «Українського правопису».

Відтоді в Україні не вщухає бурхливе обговорення такого прецеденту, а уряд збирається оскаржити рішення суду.

Фото Укрінформу.