Через карантинні обмеження на урочистості з цієї нагоди запросили тільки, так би мовити, винуватців свята. Та звужений формат заходу не применшив його значущості. Тим паче що на вельми престижний серед авторів і видавців конкурс було подано майже півсотні різножанрових книг.

Переможців визначали у семи номінаціях: художня проза та поезія, історико-краєзнавче, університетське, дитячо-юнацьке й іміджеве видання, а також твір, присвячений культурі та мистецтву. Заслужені нагороди, згідно з рішенням авторитетного журі, отримали переможці та призери згаданого творчого змагання. Серед них були і автори текстів, і видавці, і поліграфісти.

А гран-прі дісталося авторам-упорядникам книги «Друга світова війна 1939—1945. Полтавський вимір. Процеси. Діячі. Рефлексії» — знаним історикам і краєзнавцям Олександру Білоуську, Тарасу Пустовіту, Віктору Ревегуку (останній нещодавно відійшов у вічність), а також видавництву «Полтавський літератор», у якому її надрукували. При цьому йдеться про перший том енциклопедичного тритомника з регіональною проекцією на події минулої війни. Таке фундаментальне видання готують у Центрі досліджень історії Полтавщини, очолюваному Олександром Білоуськом.

Водночас там триває робота над ще масштабнішим проектом — енциклопедією «Полтавіка». Останню запланували видати у дванадцяти томах, але частина з них «розростається» до кількох багатосторінкових книг. Адже фахові дослідники-історики та їхні невтомні помічники з числа місцевих краєзнавців, педагогів, небайдужих земляків зазвичай збирають величезний обсяг матеріалу з тієї чи іншої тематики.

Узагальнити його й оприлюднити важливо передусім з огляду на те, що донедавна ідеологічні цербери наповнювали подібні літописи минувшини рідного краю суцільними білими плямами... Тож зовсім не дивно, що творці чергового тому «Полтавіки», який віддзеркалює розвиток освіти й науки регіону, також визнані переможцями у конкурсній номінації «Краще історико-краєзнавче видання».

Звісно, що і цей тріумф, і реалізація таких масштабних та недешевих видавничих проектів були б неможливими без фінансової й організаційної підтримки з боку обласної ради та ОДА. На згаданих урочистостях директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вікторія Пилипенко нагадала про те, що минулоріч завершилося втілення в життя обласної комплексної програми на 2016—2020 роки, згідно з якою зі скарбниці регіону виділялися кошти, зокрема, й на підготовку та випуск соціально значущих видань.

За час дії тієї програми реалізовано 65 таких проектів на суму майже 4,5 мільйона гривень. При цьому загальний наклад виданих книг сягнув 21 тисячі примірників. Однак такі витрати, як то кажуть, окупляться сторицею.

Адже вони є сьогоднішніми інвестиціями в майбутнє, що ґрунтується на історичній правді про наше минуле, очищене від намулу ідеологічних догм, фальшувань, напівправди й відвертої брехні. Тож робота над новими видавничими проектами триватиме й надалі.

Полтава.

Фото з сайту Полтавської ОДА.