На знімку: Голова Комітету з питань аграрної та земельної політика Микола Сольський, перший заступник Олег Мейдич та заступник Степан Чернявський (справа наліво).

Комітет з питань аграрної та земельної політики завершив розгляд пропозицій та поправок до законопроекту про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України (реєстр. № 2289). За результатами обговорення народні обранці ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти документ «у другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням».

Фактично пропонується із чинного законодавства вилучити норму, що «обов’язковою умовою завезення та застосування незареєстрованих в Україні пестицидів» для держвипробувань та наукових досліджень «є документальне підтвердження їх державної реєстрації в країні, де вони виробляються». Тобто зміни передбачають скасування вимоги, відповідно до якої в Україні неможливо зареєструвати пестициди та агрохімікати, якщо вони виробляються в іншій країні, ніж країна їх державної реєстрації.

Отже, стверджують ініціатори законопроекту, буде розблоковано імпорт зразків новітніх оригінальних засобів захисту рослин для наукових досліджень і державних випробувань та їх подальшої реєстрації з метою використання в сільському господарстві.

Очікується, що застосування на вітчизняних полях інноваційних ЗЗР знизить навантаження на довкілля, підвищить урожайність культур та скоротить витрати аграріїв на захист ланів від шкідників і хвороб, а відтак зменшиться кінцева вартість сільгосппродукції для споживача.

Утім, захисники довкілля дотримуються з цього приводу іншої думки і не поділяють такого оптимізму.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.