Якого лишень різноманіття не побачиш сьогодні у продуктових магазинах. Не злічити й асортименту кондитерської продукції, особливо в період свят. Але дедалі більший попит мають солодощі, виготовлені не в заводських умовах, а приватними майстринями. І смачно, і оригінально, і якісно та надійно, бо кожна господиня персонально несе відповідальність за свій товар.

На міні-кондитерський цех час від часу перетворюється кухня Тетяни Лаврик, мешканки Онуфріївки, що на Кіровоградщині. Виготовлені нею смачні торти і короваї, святкова випічка та інші ласощі, аналогів яким немає в магазинах, стають окрасою сімейних свят.

Опановувати кондитерську майстерність Тетяна взялась не так давно: раніше працювала продавцем, але за станом здоров’я довелось перекваліфікуватись на домогосподарку. Каже: сама не очікувала, що піде у кондитери-самоучки і що її настільки захопить цей творчий процес. Фантазії Тетяні не бракує. Став у пригоді і великий потяг до малювання, що виявлявся ще з дитинства.

Перші кулінарні спроби були пов’язані з випіканням короваїв. «На свято врожаю для своєї релігійної громади ми замовляли короваї у відомої павлиської коровайниці Любові Боличевої (нині вже покійної. — Авт.), — згадує Тетяна. — Коли я вперше побачила її продукцію, то в мене з’явились сльози на очах, так була вражена тією красою. А потім вирішила спробувати сама.

Спочатку прикрашала випічку орнаментами з солоного тіста, потім опанувала виготовлення прикрас із солодкої мастики. Згодом уже й мені почали надходити замовлення».
Потім майстриня взялась за випічку тортів та імбирно-медових пряників, різдвяних будиночків, казкових персонажів.

«Мені подобається фантазувати, — зазначає Тетяна. — Наприклад, звертається хтось і замовляє тематичний торт — до якогось родинного свята, для діток — із улюбленими героями казок. У мене одразу в уяві виникає сюжет, хоча до завершення роботи він може дещо коригуватись. Але головне — щоб подобалось замовнику».

Торти бувають і класичні, і зовсім несподіваної форми — скажімо, з жіночою туфелькою, у формі м’яча (на знімку) чи автомобіля. Для прикрашання майстриня використовує і масляний крем, і солодку мастику. Дуже полюбилось створювати квіткові композиції саме з мастики. Її виготовляє сама. Принципово ставиться до придбання харчових барвників, адже найперші споживачі ласощів — діти. Тож вважає, солодощі мають бути не лише смачними та яскравими, а й безпечними для здоров’я.

«Сьогодні набагато простіше опанувати кулінарний фах, — каже Тетяна. — В Інтернеті — стільки майстер-класів, порад та рецептів! Було б бажання...»

Згодом Тетяна захопилася ще одним напрямом — виготовленням імбирно-медових пряників та інших виробів новорічно-різдвяної тематики. Майже одразу знайшла вдалий рецепт.

Основний інгредієнт — мед, який виконує роль консерванта. Пряник чи інший виріб може довго зберігатись без втрати смакових якостей.

«Кожен пряник оригінальний, — зазначає майстриня. — Спочатку пекла їх за власноруч намальованими формами, перенесеними на картон. А нині замовляю їх в Інтернеті. Яскраву глазур, якою їх розписую, роблю сама».

Якщо надходить велике замовлення або в період свят — на допомогу дружині приходить чоловік Сергій. Він стежить за випіканням пряників, а жінка розмальовує їх.
До речі, і в Сергія — водія та електромонтера за професією — виявилось неабияке натхнення до кулінарії. Навіть домашню піцу випікає на замовлення.

Вироби Тетяни Лаврик здобувають дедалі більшу популярність. Торік до Дня Незалежності відбулась її виставка в фойє районного Будинку культури. Неодноразово жінка допомагала формувати виставкові експозиції місцевій школі для участі в обласних конкурсах. І скрізь її талант отримував визнання.

І чоловік, і донька Світлана, і син Саша полюбляють солодощі. Вони — перші дегустатори та контролери якості. Висловлюють свої враження від смаку й оздоблення, і це надихає майстриню на нові задуми. Творить свої шедеври з душею і любов’ю. І в результаті виходить не просто коровай, торт чи пряник, а справжнє кондитерське диво.

Тетяна Лаврик радить господиням час від часу радувати своїх близьких домашньою випічкою. Адже в будинку, де пахне домашньою смакотою, завжди відчувається тепло та затишок. А можливо, хтось, як і вона, знайде своє покликання в кондитерській справі, і тоді випічка стане не лише щирим захопленням, а й підмогою для родини.

Кіровоградська область.

На знімку: творче подружжя Лавриків.

Фото надано автором.