Ідеться передусім про ті, контроль над виконанням яких покладено на депутатів комісії.

Упродовж місяця ці програми, які стосуються різних сфер та галузей життєдіяльності Рівненщини, розглядали колеги з відповідних профільних комісій Рівненської обласної ради. Головною метою такої «ревізії» було визначити, наскільки ефективними є заходи, передбачені у програмах, та проаналізувати обсяг фінансування, закладений на їх реалізацію.

На розгляд бюджетної комісії було подано 12 обласних програм, до того ж депутати мали можливість ознайомитися з обсягом фінансування, яке загалом передбачено на 2021 рік, та сумами, які вже затверджені. Відтак члени комісії могли проаналізувати відсоток забезпечення коштами тієї чи іншої програми.

— Для більшості з поданих програм затверджений обсяг фінансування перевищує половину потреби, тобто становить від 64 до 100 відсотків, — розповідає голова бюджетної комісії Ігор Ясенюк. — Скажімо, стовідсотково має бути профінансована Програма економічного та соціального розвитку Рівненської області на 2021 рік, на реалізацію заходів якої мають спрямувати два мільйони гривень. Ідеться про фінансову підтримку місцевих громад — переможців Конкурсу проектів розвитку ТГ.

— Майже на 96 відсотків затверджено обсяг фінансування Обласної програми соціального захисту населення Рівненської області. А це загалом понад мільйон гривень, що спрямовується на утримання та забезпечення діяльності центрів соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, на інші заходи у сфері соціального захисту та соціального забезпечення. На більш як 93 відсотки затверджено обсяг фінансування Програми підтримки фермерських господарств Рівненської області. Понад 700 тисяч гривень з обласного бюджету буде спрямовано на надання позичок місцевим фермерським господарствам. 6 мільйонів 258 тисяч гривень нині становить обсяг фінансування Обласної програми підтримки молоді — це майже 83 відсотки від запланованого. Кошти спрямують на різні заходи у сфері освіти та науки, на реалізацію проектів, які передбачені Державною програмою «Молодь України», на підтримку закладів молодіжної політики тощо, — продовжує Ігор Ясенюк. — Майже на 78 відсотків (а це один мільйон гривень з обласного бюджету) затверджено обсяг фінансування Програми розвитку малого і середнього підприємництва в Рівненській області у 2021 році.

Щодо решти обласних програм, то депутати продовжують їх аналізувати.

Зокрема, програму «Власний дім», дія якої завершилася. Однак в обласній раді є відповідні листи з пропозицією розробити аналогічну програму на новий період. Тож депутати опрацьовують це питання.

— На одному з наступних засідань нашої постійної комісії переглянемо Обласну програму розвитку туризму, — проанонсував голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів і податків Ігор Ясенюк.

Юлія ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК, керівник відділу прес-служби Рівненської обласної ради.

Фото автора.