Показники поширення епідемії в Україні за останні два тижні продовжили зниження. За оцінкою Національної академії наук, найскладніша ситуація з COVID-19 в Івано-Франківській області, і це суттєво впливає на динаміку всієї країни.

За прогнозами вчених, середня кількість нових випадків дорівнюватиме майже 3,5 тисячі випадків протягом тижня 9 — 15 лютого й 3 272 випадків протягом тижня 16 — 22 лютого.

У НАНУ стверджують: кількість летальних випадків у всій країні продовжує зменшуватися. Зростання кількості нових виявлень спостерігається в п’ятьох регіонах: Івано-Франківській, Закарпатській, Хмельницькій, Чернівецькій та Вінницькій областях. До того ж після локдауну на тлі відкриття шкіл збільшилася частка дітей серед тих, хто захворів на COVID-19.

Зі свого боку міністр охорони здоров’я Максим Степанов прогнозує, що до квітня-травня у запровадженні жорстких карантинних заходів не буде потреби. На думку чиновника, стратегія протидії COVID-19, що її обрав уряд, незважаючи на її критику, таки принесла результат. Глава МОЗ нагадав, що в перший тиждень грудня 2020 року було зафіксовано 89 000 хворих на коронавірусну хворобу, за перший тиждень лютого — 25 505 хворих. Так само, за його словами, зменшилася кількість хворих на COVID-19, які перебувають у лікарні: у перший тиждень грудня це було 28 000 людей, станом на тепер — менш як 18 000.

У телеефірі Степанов нагадав про те, що МОЗ розробив дорожню карту — Національний план вакцинації, в якому чітко визначено всі етапи та логістика вакцинації.

«На першому етапі ми вакцинуємо 367 тисяч людей. Ми очікуємо початок вакцинації з 15 лютого», — уточнив чиновник. І додав, що доступ до вакцини від COVID-19 100% населення України одержить до кінця 2021 року.

Глава МОЗ повторив інформацію про те, що Україна в лютому очікує дві вакцини: 117 тис. доз виробництва Pfizer (у рамках ініціативи COVAX) і майже 1 млн доз вакцини AstraZeneca.

А от вибирати, якою вакциною прищеплюватися, українці зможуть не раніше літа. Про це Максим Степанов заявив виданню «Гордон», відповідаючи на запитання, коли у співгромадян з’явиться можливість самостійно вибирати вакцину та купувати її за свій рахунок?

«Щойно на ринку України з’являться комерційні вакцини. Виходячи з кон’юнктури і того, що жоден виробник на сьогодні не продає вакцини на комерційний ринок, мені, здається, раніше літа цього не станеться», — припустив він.

Вл. інф.