«Наша ідея — відтворити храм, його інтер’єри, облаштувати інсталяції, які б відповідали тому часу, — розповів голова Кіровоградської ОДА Андрій Назаренко. — Коронакриза спонукає розвивати внутрішній туризм. Ми маємо багато туристичних магнітів, які приваблюватимуть гостей з інших регіонів».

Для презентації пам’ятки «Небелівський храм доби Трипілля» планують створити сучасний виставковий майданчик. За інформацією департаменту культури ОДА, цей історичний об’єкт розглядається як частина туристичного маршруту. На його створення планують залучити майже мільйон гривень. У відбудові храму розраховують на допомогу Українського культурного фонду, куди вже подали відповідний проект.

Довідково

Небелівка — поселення-протомісто трипільської культури IV тисячоліття до н. е., розташоване неподалік однойменного села Небелівка Новоархангельського району на Кіровоградщині. Друге за площею з виявлених поселень трипільської культури (до 300 га), де містилося 1 500 будівель, загальна кількість жителів становила до 7 тис. осіб. За площею та кількістю жителів це було найбільше поселення того часу в Європі. А розкопаний на території поселення перший трипільський храм є найбільшою спорудою трипільської культури, дослідженою науковцями за весь період вивчення цієї археологічної культури.

В області переконані, що, крім розвитку внутрішнього туризму, проект сприятиме посиленню співпраці з ЮНЕСКО.