Непоборна, могутня сила впливу на суспільно-громадське життя українців, становлення української нації та української держави літературного критика, публіциста, філософа, політичного діяча, ідеолога українського націоналізму, одного з перших керівників Союзу визволення України (СВУ) Дмитра Донцова — невичерпний духовний потенціал, що формує майбутнє нашої країни, піднімає на боротьбу за ідею сотні і тисячі нових послідовників.

Дмитро Донцов народився в Мелітополі у 1883 році в російськомовній сім’ї. Його батько, успішний комерсант і домо-власник, та мати, що походила із змішаної німецько-італійської родини, захоплювалися українською культурою і читали українські книжки. Майбутній державник гаряче заперечував своє наполовину російське походження і вважав, що походить від зросійщеного слобожанського полковника Федора Донця.

У своїх політичних поглядах ерудит, який сформувався під впливом творів Тараса Шевченка, Миколи Гоголя, Пантелеймона Куліша, пройшов шлях від прийняття соціалістичних і марксистських ідей до повного їх заперечення й обґрунтування українського націоналізму. Хист публіциста і яскрава подача текстів, пристрасна аргументація були підпорядковані головній ідеї його життя, в основі якої, як писав біограф Донцова Михайло Сосновський, — «український національний інтерес, справа української державності».

Твори філософа «Де шукати наших історичних традицій», «Націоналізм», «Дух нашої давнини», «Церква і націоналізм», «Якою має бути література» та інші мали і мають сьогодні великий вплив на виховання молоді. На певному історичному етапі виникло навіть таке поняття, як «школа Донцова».

Ідеолог українського націоналізму писав: «Кожна нація має свій власний закон, свою власну правду і повинна лише їм коритися».

— Ці візії залишаються актуальними й у XXI столітті, — каже заслужений діяч мистецтв України київська художниця Марина Соченко. — Нещодавно довелося послухати інтерв’ю генерала Кривоноса, де він в унісон з Дмитром Донцовим каже, зокрема, про важливість освіти і про те, що якби в школах зараз дати справжнє патріотичне виховання, то через 5 років ми отримали б покоління патріотів, які б уже розбудовували державу. Цілком погоджуюсь. Як набридли вже ті «ватники», з якими на 30-му році Незалежності ще й досі треба за мову сперечатись!

Дмитро Донцов був провидцем. Він писав: «Російський імперіалізм для свого успіху конче потребує знищити Київ і Варшаву як незалежні політичні центри». Його твори необхідно ввести до шкільної програми, перечитувати, знати. У них є відповіді на запитання, поставлені історією перед українським народом. Тому Дмитро Донцов залишається сучасним і актуальним».

Такий він і постає на картині Марини Соченко (на знімку), повертається в інформаційний та мистецький простір.