Адже їхнє покликання — забезпечувати ведення бойових дій інших видів та родів військ Збройних Сил України.

П’ятого лютого виповнився рік з часу створення нового командування Збройних Сил України — Командування Сил підтримки.

— Створення нової структури та розмежування повноважень між органами військового управління — це поетапна реалізація державної політики щодо вступу до ЄС та євроатлантичної інтеграції і набуття стандартів НАТО. Нині відбувається створення ефективної системи об’єднаного керівництва силами оборони та військового управління у Збройних Силах на основі принципів і стандартів, прийнятих державами—членами Альянсу, — розповідає командувач Сил підтримки ЗС України генерал-майор Микола Жирнов.

Задля досягнення сумісності ЗС України зі збройними силами країн НАТО Міністерство оборони видало наказ про трансформацію системи об’єднаного керівництва силами оборони та військового управління у ЗС України. Згодом було підписано організаційну Директиву Міноборони та Генерального штабу Збройних Сил України щодо створення нових командувань у ЗСУ, зокрема Командування Сил підтримки, та розмежування повноважень між ними.

Що ж змінилося з того часу та які результати реформування? Чи виправдовуються такі кроки керівництва?

«Об’єднані зусилля-2020»

Першим серйозним випробуванням набуття спроможностей військовими частинами та підрозділами Сил підтримки стали минулорічні штабні навчання «Об’єднані зусилля-2020».

У цих навчаннях військові частини та підрозділи Сил підтримки забезпечували роботу основних сил та засобів підрозділів Десантно-штурмових військ України та Великої Британії під час форсування водної перешкоди. У ході практичного етапу навчань військовослужбовці відпрацювали захоплення плацдарму та форсування водної перешкоди на всіх видах десантно-переправних засобів, а також подолання її по понтонному мосту.

Аби створити таку переправу, фахівці інженерних військ мали врахувати швидкість течії на поверхні та внизу, глибину, силу вітру. Міст завдовжки 547 метрів зібрали в короткі терміни та забезпечили просування основних сил на протилежний берег. Це найбільша переправа, яку наводили військові за роки незалежності в Україні. Та й не так багато країн у світі, які можуть повторити цей результат.

Професійні дії та майстерність вояків Сил підтримки отримали схвальні відгуки від керівництва держави, Збройних Сил України та партнерів НАТО.

Зокрема, британський генерал Ієн Кейв сказав, що ця переправа через Дніпро — наймасштабніша операція з форсування водної перешкоди, яку він бачив у житті. Співпрацю українських і британських військових генерал оцінив лаконічно: «Саме такий вигляд має успіх».

Сприяння цивільному населенню

Окрім суто бойових завдань, військові інженери Сил підтримки надають допомогу цивільному населенню.

Необхідно згадати понтонно-мостову переправу, яку навели військові понтонери окремого полку підтримки Командування Сил підтримки Збройних Сил України через річку Чортомлик у Нікопольському районі, що на Дніпропетровщині. Це альтернатива мосту, який обрушився наприкінці травня минулого року, а вже 4 червня 2020 року було відкрито проїзд для автомобілів через понтонну переправу. Цей міст з’єднав береги річки на трасі сполученням Кропивницький — Кривий Ріг — Запоріжжя та мав важливе значення в державному масштабі.

До речі, переправа пропрацювала півроку. За весь період існування мосту по ньому прослідувало майже 600 тисяч транспортних засобів. Також переправа стала у пригоді й мешканцям найближчих сіл, які були б змушені долати декілька зайвих кілометрів в обхід зруйнованого мосту, щоб дістатись протилежного берега.

Військовослужбовці Сил підтримки Збройних Сил України у минулому році допомагали у ліквідації наслідків стихійного лиха на заході нашої країни та в гасінні лісових пожеж. Усі завдання керівництва держави, Міністерства оборони та Збройних Сил України були виконані якісно та вчасно.

На завершення хочеться привітати особовий склад військових частин та підрозділів Командування Сил підтримки ЗС України з першою річницею з дня створення. Побажати міцного здоров’я, мирного неба над головою, здійснення найзаповітніших мрій.

Фото Служби зв’язків з громадськістю Командування Сил підтримки.