На знімку: Сімейство Семенюків. У центрі знімку П. Семенюк з документом про занесення сім’ї до Національного реєстру рекордів України.

На знімку: Зліва направо: син Владислав Семенюк, голова Доброславської селищної ради Людмила Прокопечко, ювіляр Павло Семенюк та голова селищної ветеранської організації Микола Вторенко.

Павла Семенюка в Доброславі, що на Одещині, добре знають не лише як знаного в минулому майстра будівельної справи. Він довгожитель, який у січні перейшов межу десятого десятка років життя, а також глава найбільшої у країні родини, яку в 2018-му занесено до Національного реєстру рекордів України! За роки, що минули, вона ще більше розрослася.

Привітати з 90-літтям поважного жителя завітали днями голова Доброславської селищної ради Людмила Прокопечко, керівник місцевого ветеранського осередку Микола Вторенко та члени великої родини ювіляра.

У минулому столітті доля бессарабської багатодітної сім’ї Семенюків, у якій і народився син Павло, складалася непросто. Злидні обсіли її з усіх боків. Тому у 1946-му батьки разом із дітьми, рятуючись від голоду, виїхали до містечка Стрий, що на Львівщині.

— Радянська влада в ті роки проводила поголовну експропріацію зерна у селян, — згадує у розмові Павло Миколайович. — Вигребли всі комори, люди почали пухнути з голоду. І все ж згодом нам довелося таки повернутися на південь у місто Арциз. І цей край став нам рідним.

Тут Павло Семенюк одружився і прийняв нову віру — вчення євангельських християн святих сіоністів (різновид протестантизму). Його прихильники не їдять свинину, суботу шанують нарівні з неділею і народжують дітей стільки, скільки Бог дає. Ще один неодмінний «атрибут», якого вимагає віра, — борода. Однак родичам дружини — баптистам — зміна віри не сподобалася, і молоде подружжя перебралося в молдавське місто Бендери. З початком війни у Придністров’ї Семенюки в 1991 році переїхали на Одещину в селище Комінтернівське (нині Доброслав), де вже проживала найбільша в Україні релігійна громада християн-сіоністів.

Професія будівельника в родині Павла Миколайовича (як і у всіх чоловіків-одновірців) передається з покоління в покоління. Усе життя вони займаються цією справою. Їх запрошують зводити будинки і місцеві селяни, і заможні жителі Одеси.

Утім, головне багатство та гордість, за словами нашого ювіляра, — не в прожитих роках, а у великій, чудовій сім’ї!

Дружина Марія (її уже понад чверть віку немає в живих) народила Павлу Миколайовичу 13 дітей, які подарували старійшині роду 127 онуків, 203 правнуки і 3 праправнуків. Ці дані були зафіксовані на момент занесення сім’ї Семенюків до Національного реєстру рекордів України.

— Велика дружна родина — це мрія усього мого життя, — зізнався Павло Семенюк, — все те, про що мріяв, чого бажав, отримав сповна!

Незважаючи на поважний вік, старійшина роду і нині без діла не сидить: допомагає синам по господарству, вирощує овочі на городі, порається на власній пасіці. Ця унікальна українська сім’я цілком може претендувати і на світовий рекорд.

Доброслав Одеської області.

Фото з відкритих джерел.