Комітет з питань молоді і спорту розглянув і рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 4569 про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо діяльності фізкультурно-спортивних товариств «Динамо», «Колос», «Спартак» та «Україна».

Автори проекту — народні депутати України Георгій Мазурашу, Арсеній Пушкаренко, Олексій Ковальов — пропонують доповнити Закон України «Про фізичну культуру і спорт» низкою нових норм, які передбачають, зокрема:

— визначити поняття «фізкультурно-спортивних товариств «Динамо», «Колос», «Спартак» та «Україна» — з власною символікою та правом на фінансову підтримку з держбюджету;
— розширити завдання фізкультурно-спортивних товариств (зокрема, щодо здійснення заходів із фізичної реабілітації, рекреації, оздоровлення населення засобами фізкультури і спорту, рухової активності та інших видів фізкультурно-спортивної діяльності);
— надати визначеним фізкультурно-спортивним товариствам право представляти Україну у відповідних міжнародних спортивних організаціях та змаганнях, організовувати та проводити на території України всеукраїнські та міжнародні спортивні заходи тощо.

Представники Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України зазначили, що частина питань, запропонованих у законопроекті, уже значною мірою врегульована в чинному законодавстві. Вони, а також представники Міністерства молоді та спорту України та Міністерства фінансів України висловили низку зауважень і пропозицій до законопроекту.

Під час обговорення члени комітету підтримали законодавчу ініціативу, оскільки реалізація положень законопроекту сприятиме підтримці та врегулює на законодавчому рівні діяльність фізкультурно-спортивних товариств «Динамо», «Колос», «Спартак» та «Україна». Водночас народні депутати й представники спортивної громадськості зауважили: оскільки є низка пропозицій і зауважень до законопроекту, то в разі його прийняття за основу буде створено робочу групу для його доопрацювання до другого читання.

Крім того, народними обранцями була підтримана пропозиція фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» щодо внесення відповідних змін до статті 18 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» в частині визначення статусу колективів фізичної культури.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу з урахуванням пропозицій комітету за результатами розгляду в першому читанні проект закону України про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо діяльності фізкультурно-спортивних товариств «Динамо», «Колос», «Спартак» та «Україна»).

Вл. інф.