Динаміку надходжень власних бюджетів проаналізували фахівці Рівненського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою». За словами експерта офісу Олени Кузьмич, вони опрацювали дані 35 територіальних громад, які створені добровільно та у 2020 році перебували на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом.

Так, середній показник виконання місцевих бюджетів Рівненщини (а це співвідношення фактичних надходжень і запланованих) становить 102,4 відсотка. У територіальних громадах — 103,6 відсотка. План з надходжень у 2020 році виконали 28 із 35 громад, при цьому деякі ТГ значно перевиконали планові показники. Це Малолюбашанська (123,6 відсотка), Степанська (119,4) й Тараканівська (118,7).

Водночас сім громад бюджетний план з надходжень не виконали. Фахівці пов’язують це як із карантинними обмеженнями, так і з іншими чинниками. Експерти Програми «U-LEAD з Європою» проаналізували також динаміку надходжень власних доходів місцевих бюджетів у розрізі 2019-го та 2020 року. Аналізували 32 громади, які мали прямі міжбюджетні відносини в цьому періоді.

Виявилося, що 27 із 32 громад продемонстрували зростання доходів. До прикладу, значно наростили власні ресурси Малолюбашанська ТГ (168,9), Старосільська (142,2) та Висоцька (135 відсотків) територіальні громади.

І лише п’ять громад отримали менше надходжень порівняно з 2019 роком.

Олена Кузьмич підсумувала, що 2020-й був непростим для місцевого самоврядування — як через зниження ділової активності в період карантину, так і через законодавчі зміни. Йдеться про звільнення платників податків від плати за землю та податку на нерухомість.

Незважаючи на це, констатує експерт, більшість громад Рівненської області змогли виконати планові надходження до місцевих бюджетів та зберегли позитивну динаміку зростання доходів.

Юлія ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК, керівник відділу прес-служби Рівненської обласної ради.

Таблицю надано експертом.