Як зазначають організатори виставки, нині, коли ми обмежені в мобільності, коли закордонні подорожі доводиться відкладати на невизначений термін, а «внутрішня» мандрівка потребує особливої уваги та зусиль, відвідування цієї виставки може подарувати нагоду хоч опосередковано насолодитися теплими й неймовірно натхненними пейзажами — європейськими та українськими.

«Це не лише доступний тут і тепер вояж різними країнами, а й подорож до надзвичайного художнього світу, через який колись до української спільноти почала говорити своєю пластичною мовою Європа мистецька», — розказали в музеї.

Мистецтвознавці називають Миколу Глущенка особистістю виняткового хисту й цікавої долі, гідної художньої кінострічки: «Весь його життєвий і творчий шлях минув під знаком подорожі. І мандрівка ця має доволі широку, як на радянського громадянина і художника, географію. Але не від безтурботного та щасливого життя художник опинився за межами рідного провінційного містечка — у старій багатій на культурну історію Європі».

1919-го вісімнадцятирічний хлопець утік з табору для полонених у Польщі й опинився в Берліні. Спочатку була Берлінська академічна вища школа образотворчого мистецтва, потім активне художнє життя і «Салон незалежних» у Парижі. Далі — творча робота в Іспанії, на Балеарських островах і острові Майорка (1934). Потім — «повернення» до Радянського Союзу: Москва (1935), Київ (1944), а згодом — незліченні пленерні поїздки до різних куточків України. А також Бельгія, Італія, Франція, Швеція, Швейцарія, Югославія.

«Цілі «томи» вражень, настроїв, художніх відкриттів — усе в різних жанрах і техніках образотворчого мистецтва. Та переважно — уподобаний митцем пейзаж. Саме в ньому Миколі Глущенку вдалося ствердитися на рідних теренах як віртуозному живописцю», — підкреслюють у музеї.

У колекції — і закордонний живопис художника, і його кращі українські пейзажі, зафіксовані сміливо й виразно.

«Ми обрали до експонування найвиразніші, з огляду на тему виставки, полотна. Пластично вивірені, дзвінкі та пружні в лінії, точні у ритмі, рвучкі і часом неочікувані в кольорі твори митця розгортають перед глядачем низку краєвидів — гірських, морських, степових. Тут і панорамні, і камерні пейзажі. І гарячий подих осені, і холодне зимове сонце, і смарагдове літо, і мелодійна весняна лірика. Тут Альпи і Карпати, Адріатика й Азовське узбережжя, Дніпро та Черемош, кримські кипариси та криворізькі кар’єри, великі міста і маленькі мальовничі села... І ще багато чого, що важко окреслити епітетами... Це варто побачити!» — вважають автори проекту.

Дніпро.

Фото з відкритих джерел.