Адже від швидкого пропуску великої води чи не в першу чергу залежить безпека населення і шкода, яку завдають потоки й річки під час весняних та осінніх паводків. Тож голова Закарпатської облради Олексій Петров (на знімку другий праворуч) зініціював розлогий діалог фахівців стосовно цієї проблеми. Бо ж питання проведення руслоочисних робіт на річках, щодо кількості яких Закарпаття на першому місці в Україні, — надзвичайно актуальне, особливо в контексті протипаводкових заходів і теперішніх затяжних дощів.

«Минулого року була проведена титанічна робота із розчищення наших річок від сміттєвих заторів. Водночас на карті області велика кількість «червоних зон», які вказують на наноси ґрунту, гравійно-піщаної суміші, піску, дерев тощо. Усе це стає причиною підтоплень дворогосподарств, руйнування берегоукріплень, мостів та інших інфраструктурних об’єктів», — наголосив Олексій Петров.

Відомо: роботами із розчищення русел річок і забору гравійно-піщаної суміші переважно займаються приватні структури, і, на жаль, назвати цю сферу відкритою та прозорою дуже важко.

Щоб упорядкувати цю діяльність, констатують у прес-службі облради, й вирішено розробити дорожню карту, яка б передбачала: створення відкритого реєстру ділянок річок, що потребують проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт; визначення підрядника, яке повинно відбуватися тільки на конкурсній основі; контроль за об’ємом вивезених наносів піщано-гравійної суміші; визначення відсотка від загальної вартості вивезених за межі будівельного майданчика наносів піщано-гравійної суміші, який надходитиме до скарбниці області; нагляд за дотриманням виконавцем технології та якісного проведення робіт у повному обсязі, як передбачено проектно-кошторисною документацією.

Отже, як бачимо, до цієї проблеми слід підходити комплексно. Тому й участь у нараді взяли перший заступник голови облради Андрій Шекета, начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Олег Кисіль, завідувач сектору Держагентства водних ресурсів у Закарпатській області Іван Монич, начальник відділу обласного департаменту екології та природних ресурсів Ігор Урись, директор комунального підприємства облради «Будкомплектторг» Іван Бірак.

Ужгород.

Фото прес-служби облради.