Одним із таких підприємств на території Бокіймівської територіальної громади є приватне «Деметра біоенергія».

Підприємці — родина Стельмащуків — створили повністю закритий цикл виробництва: від вирощування зерна до продажу власної м’ясної продукції. Це приватне підприємство є постійним учасником державних програм зі здешевлення кредитів в АПК.

Торік на свинофермі збудували біогазовий комплекс потужністю понад 500 кВт/год. та 400 кВт теплової енергії. Установка працює на гною та силосі. Як розповів керівник Ігор Стельмащук, вироблену енергію вони використовують для технологічних потреб та продають у загальну мережу за «зеленим» тарифом — 12,65 євроцента.

«Приватне підприємство «Деметра» — ще один гарний приклад бізнесу, який допомагає зростати й розвиватися самій громаді. Адже зароблені кошти підприємці вкладають у свій розвиток, забезпечуючи роботою 85 місцевих мешканців. Підтримка влади для легальних і соціально орієнтованих підприємств — наш незмінний пріоритет», — зазначив Віталій Коваль.

Підприємці Стельмащуки самостійно забезпечують свої енергетичні потреби та заощаджують на комунальних послугах. Це вигідно для бізнесу і для екології.

На сьогодні у Рівненській області десять підприємств виробляють «чисту» енергію, продаючи її надлишок за «зеленим» тарифом. Це спонукає власників станцій до раціонального енергоспоживання та дає змогу не бути залежними від постачальника.

Фото автора.