Голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв і заступники Євгенія Кравчук та Павло Сушко під час засідання.

На засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики народні депутати ухвалили два законопроекти та обговорили низку питань щодо проведення слухань на тему «Стан реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017—2026 роки»; фінансування Державного агентства з питань кіно; збереження ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських» і створення на його базі музею історії українського війська.

Зокрема, народні обранці розглянули проект закону щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, № 4107, розроблений на виконання міжнародних зобов’язань щодо імплементації у національне законодавство норм Директиви Європейського парламенту та Ради 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіапослуги від 10 березня 2010 року зі змінами, внесеними Директивою (ЄС) 2018/1808 від 14 листопада 2018 року, в частині забезпечення незалежності державного регулятора в сфері телерадіомовлення.

«Рекомендували Верховній Раді підтримати в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, № 4107. У фокусі законопроекту — питання забезпечення незалежності та спроможності головного медійного регулятора в Україні.

На попередньому засіданні ми ухвалили рішення по правках щодо суб’єктів та процедури делегування кандидатів за квотами Верховної Ради, Президента та громадськості. Завершили розгляд відповідних пропозицій та визначилися щодо вимог до члена Нацради; підстав та порядку дострокового припинення повноважень члена Національної ради; апарату та патронатної служби», — наголосила заступник голови комітету Євгенія Кравчук.

Члени комітету також розглянули законопроект про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі, № 3427.

«Документом пропонуються чіткі законодавчі визначення понять «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі», що важливо для належного застосування відповідальності українськими судами. Також наша законодавча ініціатива спрямована на виконання зобов’язань України відповідно до Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок та Угоди про асоціацію з ЄС», — зазначила парламентарій і додала, що комітет рекомендував Верховній Раді підтримати за основу проект закону № 3427.

Народні депутати також розглянули законопроект про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування), № 3862, спрямований на підвищення соціальних гарантій для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у житловій та освітній сферах. Комітет розглянув кілька інших питань.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУК