Відповідне подання Запорізької обласної ради про перейменування розглянули члени Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування.

На засіданні було ухвалено рішення доручити народним депутатам України, котрі входять до складу комітету, розробити і внести на розгляд парламенту відповідні проекти постанов, а також рекомендувати Верховній Раді прийняти їх у цілому після детального розгляду.

Зауважимо, що до 2016 року село перебувало у складі нині ліквідованого Приморського району й називалося Коларівка — на честь керівника Болгарської комуністичної партії та Комінтерну Василя Коларова. Він був одним з організаторів проросійського перевороту, внаслідок якого було ліквідовано конституційний монархічний лад Болгарії.

У рамках декомунізації село перейменували, однак нова назва якось не прижилася в місцевих жителів — практично одразу вони почали добиватися перейменування. І зупинилися на назві Софіївка.

«Невдоволення жителів назвою «Болгарка» пов’язано з низькою історичною освіченістю певної частини населення, мовляв, у Болгарці цим людям вбачається жаргонне найменування будівельного інструмента «болгарки». Натомість назва має прямий стосунок до історії та етнічного складу поселення, заснованого болгарами-переселенцями у другій половині XIX століття», — зазначав свого часу доктор історичних наук Володимир Мільчев.

Запорізька область.