Так зване моржування. Ось що розповіла:

— Для мене купання в холодній воді — це щоразу міні-стрес для організму. Спочатку відчувається легеньке поколювання по тілу, стає глибшим дихання. Але якогось страшного холоду взагалі не відчуваю. У цей час організм насичується киснем, у кров виділяються ендорфіни, адреналін, тому вмить зникає втома, поліпшується настрій, відбувається перезавантаження!

Для мене моржування — відмінний спосіб зміцнити імунітет. Адже знижується ризик застудних захворювань у десятки разів, чого не можуть забезпечити сучасні імуностимулюючі препарати. Організм отримує потужний захист від вірусів, підвищується стресостійкість. Регулярне загартовування стабілізує вагу тіла без будь-яких дієт, омолоджує організм, знижує умовний біологічний вік людини. Тому ризиків для себе в цьому хобі не бачу.

— Ви справді перебуваєте в чудовій формі. А до всього — мама п’ятьох дітей. Моржування стало вашим сімейним захопленням?

— Ми спробували занурення без спеціальної підготовки. І чоловік Костянтин, і діти моржують зі мною. При цьому все добровільно: маєш бажання — іди купайся, не маєш — іншим разом. Це дуже важливо, адже заходити в холодну воду варто з гарним настроєм, саме тоді й отримаєш від цього позитивний заряд енергії.

Та й узагалі пишаюся дітьми: донька Катерина — успішна спортсменка, майстер спорту з вільної боротьби та сумо, неодноразова чемпіонка України, посідала призові місця на чемпіонатах Європи. Син Руслан — військовослужбовець, старший сержант, інструктор тактичної підготовки з охорони громадського правопорядку Національної гвардії України, учасник АТО. Троє молодших дітей — Софійка, Роман та Анастасія — навчаються в Люхчанському ліцеї. Роман теж активно займається вільною боротьбою. До того ж я не лише мама, а й щаслива бабуся. На Різдво моєму онучку Артемку виповнився рік.

— Як жити моржу влітку: стояти під холодним душем чи робити ванни з льодом?

— Купаємося увесь рік, без перерви. Щовихідного сім’єю виїжджаємо до озера. Нас не зупиняють погодні умови, температура повітря на вулиці. Кожен ранок починається з маленької зарядки і, звичайно, обливання холодною водою. До речі, найнижча температура, за якої купалася, — мінус 15 градусів.

— Що порадите тим, хто вирішив зайнятися моржуванням?

— Насамперед потрібно чітко визначитися, яка ваша мета. Якщо заради того, аби похизуватися перед знайомими, бо це модно, то не варто й починати! Якщо ж є чітке усвідомлення, чого чекаєш від моржування, тоді передусім слід порадитися зі своїм сімейним лікарем, врахувати особливості вашого організму. І якщо лікар не заперечує і ви всерйоз вирішили зайнятися загартовуванням, тоді необхідно підготуватися фізично: обливання холодною водою, обтирання, ходіння босоніж по снігу тощо. Перший раз не можна перебувати довго у воді, достатньо кількох секунд, і не мочити голову, щоб не було спазму судин. Починати краще з осінніх холодів, адже вода в цей час не так щипає тіло. І найголовніше — користь від моржування забезпечують тільки регулярні заняття!

Спілкувалася Олена СТАДНИК.

Сарни Рівненської області.

Фото із сімейного альбому Гуменюків.