У сходженні взяли участь військові оперативних командувань «Захід», «Схід», «Північ», «Південь», Сухопутних військ, ГО «Українська асоціація інвалідів АТО», апарату Головнокомандувача Збройних Сил України, представники військовослужбовців НАТО, десятирічна чемпіонка з багатьох видів спорту Ніколь Князева, громадські активісти.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, подякувавши учасникам акції, наголосив: сходженням на Говерлу за такої погоди вони засвідчили, що можна зібрати всі сили і піднятися, а отже — перемогти. Відзначив представників НАТО, які підтримують нашу країну у протидії агресії на сході та піднімають патріотичний дух не лише військовослужбовців, а й усіх жителів України.

Представник Національного університету оборони України імені Івана Черняховського полковник Микола Журавльов розповів, що ідея здійснити таке сходження на Говерлу виникла в нього влітку, подякував міському голові Ужгорода за постійну підтримку ініціативи. Вдячність висловив також міському голові Рахова, Рахівській гірській пошуково-рятувальній групі ДСНС, усім партнерам та учасникам. Розповів, що похід відбувся за розпорядженням Головнокомандувача

Збройних Сил України. Долучилися 35 учасників, 26 із них дісталися до вершини, зокрема і 10-річна спортсменка. Хоча був сніг, 20-градусний мороз, шквальний вітер — втілили все задумане, вшанували пам’ять загиблих військовослужбовців, працівників правоохоронних органів. Одним із завдань від Головнокомандувача ЗСУ було також перевірити зразки взуття для гірсько-піхотних бригад, воно, до речі, отримало позитивні відгуки.

Керівник тренувальної місії для військових із Литви Томас Матулявічюс зазначив, що Литва підтримує і підтримуватиме Україну у боротьбі з агресором і прагненні приєднатися до НАТО, розповів, що підйом був непростим, багато ситуацій — неочікуваними, але такі заходи дуже сприяють розширенню особистих контактів, налагодженню співпраці.

Представник міжнародної тренувальної місії із США Антон Гопкінс наголосив: для нього та його колег великою честю було взяти участь у поході, вшанувати загиблих героїв, що хоч у горах було дуже холодно, надзвичайно теплий прийом усі учасники відчули в Рахові та Ужгороді.

Відзначила гостинність, яку постійно відчували на Закарпатті, і представниця військовослужбовців Канади Браєр Ляпоінт.

Військовий капелан Дмитро Каран акцентував, що такі заходи допомагають повернути тих, хто пройшов війну, до мирного життя і що сильні духом обов’язково переможуть і в тілесній боротьбі.

Підполковник штабу оперативного командування «Північ» Володимир Василенко додав, що сходження на Говерлу — ще одна маленька цеглинка у міцному фундаменті, на якому будується співпраця України з НАТО.

Український прапор поруч зі стягами інших країн, представники яких дісталися на Говерлу 15 лютого, підняла чемпіонка у кількох видах спорту Ніколь Князева. Дівчинка займається понад десятком видів спорту, серед них воркаут, гімнастика, плавання, вітрильний спорт, дзюдо, стрибки на лижах із трампліна, міні-гольф, теніс, легка атлетика тощо, дівчинка тренує молодих людей, які навчаються в Київському військовому ліцеї ім. Івана Богуна. В Ужгородському прес-клубі вона теж поділилася враженнями від походу.

Учасники акції висловили сподівання, констатують у прес-службі міськради, що такі спільні, з глибоким символізмом міжнародні акції стануть доброю традицією і об’єднуватимуть сильних духом представників багатьох країн.

Фото надано прес-службою міськради.