Позавчора увечері на Євромайдані обговорювали проект держбюджету на 2014 рік. Точніше, процедуру його розгляду у Верховній Раді. «Ми готові розглядати цей законопроект, — роз’яснив тонкощі парламентської роботи голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, — але опозиція має ключову вимогу:  розглядати законопроект за повною процедурою. А повна процедура — це два тижні роботи...». 

Утім, народ на Майдані не задовольнився «бюджетною пересторогою» політиків: він вимагає звільнення від кримінальної відповідальності всіх, хто брав участь в акції мирного протесту, починаючи з 21 листопада (репресії проти активістів попри всі «миролюбні» наміри влади розгорнуто в багатьох областях країни), введення обов’язкової нумерації всіх шлемів «Беркута» для ідентифікації в майбутньому особливо перейнятих «виконанням наказів» бійців, а також прискорення розслідування Генпрокуратурою побиття протестувальників. Усі ці вимоги Євромайдану зобов’язались у парламентський спосіб реалізувати опозиційні політики. Звісно, якщо «у них вийде» хоч це.

Паралельно, заявив Арсеній Яценюк, опозиція повторно збирає підписи за відставку уряду Миколи Азарова: начебто на вечір 18 грудня їм не вистачало лише трьох віз парламентаріїв. Для мобілізації ймовірного поповнення ініціатори відставки просять людей тиснути на своїх депутатів-мажоритарників, аби ті поставили підписи під резолюцією недовіри Кабміну.

Ширші масштаби необхідних змін знову задекларував Віталій Кличко. Він укотре нагадав, що опозиція вимагає реформ і повного перезавантаження влади. «І ми зробимо все, щоб у країні був новий уряд, новий парламент і новий президент». Розв’язання цих надзавдань політики делегували... протестувальникам: очевидно, й самі переконалися, що сподівання на власні сили надто утопічне. Головний «ударівець» закликав учасників акції не розходитися, святкувати Новий рік і Різдво Христове на Майдані Незалежності, і взагалі, набратися терпіння і боротися, бо перемога не може бути швидкою. «Треба не залишати Майдан стільки, скільки потрібно для перемоги».

Репетицію велелюдних святкувань, до слова, провели цього ж вечора, напередодні Дня Святого Миколая. Люди просили у свого заступника перемоги, благополуччя та ясного розуму учасникам усіх майданів України: і з префіксом «євро», і з префіксом «анти». Це — найпотрібніший подарунок для всіх українців. «Святий Миколаю, — побожно піднесла руки догори літня волонтерка, — дай нам усім волі і гідності»... Господи, дай!