На знімках: під час передачі пологовому відділенню Селидівської центральної міської лікарні новітніх кувезів у межах гуманітарного проекту «Допомога Схід».

Сергій НАЄВ: «Нам вдалося підвищити рівень довіри до військовослужбовців ЗСУ»

Пологове відділення Селидівської центральної міської лікарні обслуговує мешканців прифронтового Мар’їнського району, міст Красногорівки, Мар’їнки, а також Курахового, Селидового, Авдіївки. Заклад до цього часу відчував потребу в оновленні матеріальної бази й поповненні медичного обладнання, і нині така підтримка надійшла.

Як наголосив командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, під час війни на Донбасі багато породілей сходу зіткнулися з проблемою віч-на-віч, тому спільним завданням є допомогти їм відновити сили. Крім того, дуже важливим є підвищити рівень довіри місцевих жителів до українських військових.

«Спільними зусиллями, шляхом впровадження гуманітарних ініціатив на території Донецької та Луганської областей, нам вдалося за певний період підвищити рівень довіри місцевих жителів до військовослужбовців Збройних Сил України. Це надзвичайно важливий чинник в умовах гібридної війни, яка ведеться сьогодні проти нашої держави», — зауважив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Нагадаємо, що міжнародну стратегічну ініціативу «Допомога Схід» було започатковано у квітні 2018 року, коли генерал-лейтенант Сергій Наєв очолив операцію Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей. До провідних партнерів проекту одразу увійшли Асоціація «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (Aide Medicale & Caritative France — Ukrainе), віце-президент Діана Дольс, та Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України 

(АсМАП) на чолі з Леонідом Костюченком. Керівником-координатором проекту в Україні є офіцер Командування Об’єднаних сил ЗСУ, письменник та журналіст Борис Кутовий. У 2019 році проведення стратегічної ініціативи «Допомога Схід» схвалив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

Переважна більшість допомоги надійшла в район проведення ООС

Міжнародна стратегічна ініціатива «Допомога Схід» охопила своєю роботою 40 медичних закладів — як військових, так і цивільних, переважна більшість яких розташована поблизу лінії зіткнення на Донбасі. До цих установ передано майже 74 тонни гуманітарних вантажів медичного призначення на суму більш як 26 мільйонів гривень. Тільки за минулий рік у район проведення операції Об’єднаних сил та в інші регіони України до медичних закладів доставлено цільову гуманітарну допомогу загальною вартістю майже 6,5 мільйона гривень. Лікарні та військові госпіталі отримали різноманітне медичне обладнання, медичні розхідники, одноразові медичні інструменти, ортези, одноразовий медичний одяг, спеціалізовані медичні ліжка та матраци, медичні меблі, одноразові набори для проведення хірургічного втручання, набори для передопераційної підготовки та промивання ран, набори для лікування опіків, а також засоби гігієни для важкохворих.

Під час пандемії COVID-19 гуманітарний проект «Допомога Схід» ще більше активізував свою роботу. Впродовж останніх двох місяців із Франції до України надійшов гуманітарний вантаж медичного призначення на суму більш як 2 мільйони гривень, який отримали понад десять цивільних та військових закладів охорони здоров’я, розташованих як на сході України, так і в інших регіонах.

Серед цих медичних закладів — Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь», Військово-медичні клінічні центри Східного, Західного, Північного та Південного регіонів, Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський», Житомирський військовий госпіталь, 65-й військово-мобільний госпіталь у місті Часів Яр та міські клінічні лікарні у містах Торецьк та Селидове (зона ООС). Допомога складається з багатофункціональних електричних ліжок із матрацами, медичних меблів, мікроскопів, операційного столу, наркозно-дихального апарату, кувезів, с-арки та іншого медичного обладнання.

У грудні 2020 року гуманітарний вантаж — сучасні медикалізовані електричні ліжка та спеціалізовані матраци на суму більш як 170 тисяч гривень — уже отримав Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь». У січні 2021-го до військово-медичного клінічного центру Східного регіону передано медикалізовані ліжка та спеціалізовані матраци на суму понад 140 тисяч гривень. У лютому 2021 року допомогу на суму майже 800 тисяч гривень у вигляді медичного обладнання, медичних меблів, медикалізованих електричних ліжок та спеціалізованих матраців отримали Військово-медичний клінічний центр Південного регіону та Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський».

Є не тільки бачення проблем, а й знання шляхів їх розв’язання

«Сьогодні ми передаємо до Селидівської лікарні кувези для немовлят, — зазначив офіцер Командування Об’єднаних сил ЗСУ, письменник та журналіст Борис Кутовий. — Діти — це майбутнє України. Тому українські військові, усвідомлюючи свою місію, не тільки боронять рідну землю зі зброєю в руках, а й допомагають дітям. Ця допомога є особливо необхідною саме тут, на Донбасі, де мирні жителі потерпають від жахів війни. Дуже важливим є те, що гуманітарний проект «Допомога Схід» допомагає заощаджувати бюджетні кошти й дає змогу спрямувати ці кошти на інші потреби. Отже, гуманітарний проект «Допомога Схід» демонструє новий рівень свідомості українського військового, його соціальну активність. Ми не тільки бачимо проблеми, які виникають там, де точиться війна, а й знаємо, як їх розв’язати. Цей проект об’єднав навколо себе свідомих українців як у нашій країні, так і закордонні діаспори, представників різних установ і організацій».

Селидівська центральна міська лікарня налічує 190 ліжко-місць. Із них 30 ліжко-місць у пологовому відділенні. Щодня в стінах цього закладу з’являються на світ приблизно по двоє немовлят.

Як поінформувала завідувачка пологового відділення Селидівської центральної міської лікарні Дар’я Ткачук, впродовж минулого року тут народилося 410 дітей. Троє пологів були передчасними — при 34 тижневому терміні вагітності породілей. Бувають також інші ситуації, коли малюки потребують додаткових умов для належної життєдіяльності. Отже, нові апарати сприятимуть нормальному розвитку новонароджених малюків, і, за словами Дар’ї Ткачук, експлуатаційні характеристики отриманого обладнання є набагато кращими від тих кувезів, що надходили до пологового відділення раніше. «Під час перебування в новітніх кувезах малюки не відчуватимуть жодного дискомфорту», — сказала завідувачка відділення.

Виконувачка обов’язків медичного директора КНП «Селидівська центральна міська лікарня Селидівської міської ради» Людмила Ромашова під час передачі гуманітарної допомоги сказала: «Ми дуже вдячні благодійникам за надану підтримку. За те, що завдяки спільній турботі малюки краще почуватимуться й медичні працівники зможуть підтримувати їхню життєдіяльність. Отримане нами сьогодні обладнання є дуже важливим для пологового відділення, оскільки перебування новонародженого в кувезі забезпечує необхідний для його життєдіяльності температурний режим та інші важливі параметри. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю».

Проект «Допомога Схід» триває. Найближчим часом запланована допомога медичним закладам, де проходять лікування та реабілітацію ветерани Збройних Сил України, які брали участь у бойових діях на сході України. Проект передбачатиме модернізацію кількох відділень у Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь». Адже, за словами Бориса Кутового, дуже актуальним залишається питання оновлення лікувальної бази, тому попереду ще багато відповідальної й важливої роботи.

Вл. інф.

Фото Служби зв’язків з громадськістю Командування Об’єднаних сил Збройних Сил України.