Екскурсію для своїх учнів провів методист центру Сергій Пєгов. На наше прохання Сергій поділився з читачами газети, як правильно підготувати дитину до походу в зимових умовах.

— Варто врахувати вік дітей та складність маршруту, а також температуру надворі, — наголосив Сергій Пєгов. — Зазначу, що після сильних морозів похід організовувати безпечніше, бо організм людини адаптувався до низької температури.

Досвідчені туристи своїх дітей беруть у походи змалку, а у мене в гуртках вік учнів від десяти років і старше. Тривалість зимового походу для недосвідчених туристів обумовлюється можливістю під’їхати машиною чи мати локації для перепочинку та обігріву, як-от кафе чи заправки. З учасниками гуртків ми розводимо вогнище і смакуємо гарячим чаєм на лоні природи. Обов’язковою умовою є правильне взуття та одяг. Взуття тепле, зручне, а ногу варто обмотати целофаном і надягнути теплі шкарпетки, бо нога пітнітиме, чи підкласти папір як запасну устілку, що грітиме. Учасники гуртка мають спеціальний лижний одяг або беруть із собою запасні штани та рукавички. Їх можна поміняти в кафе чи просто біля вогнища, якщо одяг намок.

Найголовніше — влаштувати цікаву екскурсію та можливості для зимових розваг: катання на санчатах, льодянках чи лижах.

Житомир.

Фото Сергія Пєгова.