Його визнали винним у викраденні людини за попередньою змовою групи осіб, а також у незаконному зберіганні зброї, і засудили до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. До оскарження вироку Стерненку обрано запобіжний захід — тримання під вартою.

Своєю чергою обвинувачуваний заперечує причетність до інкримінованих злочинів, зазначивши в суді, що підставою для відкриття низки кримінальних справ стали голослівна заява депутата райради від партії «Довіряй справам» Сергія Щербича про напад на нього й викраденні «заради 300 гривень», а також зброя, знайдена слідчим у будинку підсудного. Стерненко наполягає на політичному замовленні справи й тиску на суд.

Захист активіста заявив про намір якнайшвидше подати апеляцію на вирок. Вчора на прес-конференції очільник Одеської обласної прокуратури Сергій Костенко повідомив, що апеляцій на вирок одеському активісту Сергію Стерненку від його адвокатів ще не надходило, а прокуратура також вивчає вирок, інформує «Інтерфакс-Україна».

Нагадаємо, одеський активіст, учасник Євромайдану, який очолював обласний центр «Правого сектору» з 2014-го по 2017 рік, організатор антиросійських акцій 25-річний Сергій Стерненко є фігурантом кількох справ. У лютому—травні 2018 року на нього було скоєно три напади. Під час третього Сергій зазнав численних ударів по голові, а також ножового поранення руки. Сам він встиг поранити одного з нападників ножем у живіт. До приїзду «швидкої» той помер. Поліція спочатку кваліфікувала цей епізод за трьома статтями: навмисне завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості, замах на вбивство й навмисне вбивство. Захист Стерненка наполягає, що йдеться про необхідну оборону. В 2020 році СБУ повідомила

Стерненку про підозру в убивстві за ч. 1 ст. 115 (навмисне вбивство) і ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу. Розгляд цієї справи триває в Приморському суді Одеси.

Вирок одеської Феміди громадському активісту викликав резонанс і в політикумі, і в суспільстві.

Так, колишній заступник голови АП Януковича Андрій Портнов неоднозначно висловився у своєму Телеграм-каналі: «Этот приговор является вердиктом не только этому преступнику, а всему тунеядствующему по стране бродячему радикальному рогулью и порядкам, царившим в стране в последние семь лет».

Своєю чергою лідер політсили «Європейська солідарність» Петро Порошенко вважає вирок Стерненку результатом впливу команди Януковича-Портнова на правоохоронну й судову системи, повідомляє прес-служба «ЄС».

А громадське об’єднання «Рух опору капітуляції» у зв’язку з винесенням вироку активісту Стерненку цього самого дня закликало виходити на акції протесту, які відбулися у столиці, а також у Львові, Вінниці, Одесі, Харкові й інших містах. Так, мітингувальники на львівській площі Ринок тримали плакати з портретами Стерненка й гаслами «Волю Стерненку!», «Сьогодні його, а завтра — усіх нас!», «Прийшла весна — не тих саджають» та інші.

А в Києві ввечері у вівторок біля Офісу Президента, де зібралися понад дві тисячі учасників протестної акції (на знімку), відбулися зіткнення між правоохоронцями й активістами. За інформацією відділу комунікації столичної поліції, постраждали 27 співробітників поліції й бійців Нацгвардії. Затримано 24 активістів. У них взяли пояснення й відпустили, йдеться у повідомленні. Слідчі поліції Києва почали кримінальне провадження за ст. 342 (опір представнику правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Цього ж вечора протестувальники на вул. Банковій у столиці оголосили про безстрокову акцію протесту, яка стартує в суботу.

Фото Сергія НужненкА (www.radiosvoboda.org)